4min

Immersive apps: hoe zit dat?

Immersive watte? Ja inderdaad, immersive apps (Microsoft noemt ze soms ook wel Tailored apps), dat zijn applicaties die draaien binnen de nieuwe Metro-interface van Windows 8. Je zou ze ook tabletapplicaties kunnen noemen, die ’toevallig’ ook op de desktop werken. Al deze applicaties zijn fullscreen en chromeless, waarbij met chromeless wordt bedoeld dat er geen menubalk of statusbalk is en dat de overige vensterbediening (scrollbalken, werkbalken, knoppen etc.) tot een minimum worden beperkt. Deze apps hebben in Windows 8 ook een aantal speciale bedieningsmogelijkheden. Ook het welbekende kruisje, vierkantje en streepje maakt geen onderdeel uit van de Metro-interface van Windows 8.

Doordat de apps chromeless zijn, zijn die bedieningsmogelijkheden iets wat je even moet ontdekken of moet weten. Dat is niet echt ideaal, want als je niet weet waar ze zitten, kun je niet echt veel werk verzetten.

De eerste bedieningsmogelijkheid is de zogenaamde App Bar die we eerder al noemden. Dit is als het ware de menubalk van de applicatie die verborgen is totdat de gebruiker ‘m nodig heeft en bevat dus gewoon knoppen en instellingen. Je kunt de App Bar in een immersive app oproepen door met de rechtermuisknop in de app te klikken of via het toetsenbord met de sneltoets Windows-toets + Z.



Naast de App Bar zijn er nog de Charms. Dit zijn vijf pictogrammen die in een balk aan de rand van het scherm zitten en te voorschijn komen als je een swipebeweging maakt op een touchscreen aan de rechterzijde van het scherm. Deze pictogrammen bestaan uit Search, Share, Devices en Settings. Beschik je niet over een touchscreen dan beschik je ook niet over de App Bar, dan beschik je over een soort van Startmenu waarin dezelfde vijf opties staan, maar deze komen tevoorschijn als de muiscursor linksonder in het scherm wordt geplaatst of via de sneltoets Windows-toets + C.

Apps


Je vraagt je wellicht af wat voor immersive apps er allemaal zijn. Tegen de tijd dat Windows 8 op de markt komt, zijn er vast al duizenden beschikbaar in de Windows Store, maar nu zijn er slechts een tiental apps aanwezig die we kunnen bekijken en testen. Het is net voldoende om een beeld te krijgen van de immersive apps in Windows 8. Zo vinden we onder meer een aangepaste Internet Explorer, een RSS-reader, de sociale applicatie Socialite waarmee je je Facbook-profiel kan beheren, een RSS-reader, een weerapplicatie, een tekenapplicatie, een aantal spelletjes, een wekker, en nog enkele andere apps.

Het mag duidelijk zijn dat de keuze in apps niet ruim is en dat het bespreken van een spelletje niet zo veel zin heeft. Daarom kijken we alleen naar de apps die er toedoen. Bijvoorbeeld de aangepaste versie van Internet Explorer, versie 10 wel te verstaan. In deze immersive browser krijg je een zeer simpele webbrowser te zien die wat beperkingen kent ten opzichte van de browser die je op de desktop kan vinden, wat ook versie 10 is. De Internet Explorer 10-versie die op de desktop staat biedt ongeveer dezelfde mogelijkheden dan je nu wellicht bent gewend van andere moderne browsers en van IE9, alleen biedt IE10 in vergelijking tot IE9 meer ondersteuning voor HTML5 en CSS3.



De immersive variant van IE10 is echter een uitgeklede versie, zo ondersteunt deze bijvoorbeeld geen Adobe Flash, de software die vaak gebruikt wordt voor video, animaties en reclamebanners. Ook is het niet mogelijk om de browseropties te raadplegen, een afbeelding van het web op te slaan en meer. Alle geavanceerde opties zijn uitgeschakeld in deze browser. Het downloaden van een .exe-bestand is nog net wel mogelijk. Al moet men hier niet te veel van verwachten. Ook heb je hier de Charms en App Bar zoals eerder beschreven.

Een functie die de immersive versie van IE10 wel heeft en de desktopversie niet, is dat webbeheerders sites kunnen koppelen aan apps. Dus stel Techzine had een Windows 8-app, dan kan in de code naar de app worden gelinkt. Zodra de gebruiker dan de site bezoekt, kan deze met een pictogram naar de Techzine-app switchen.



Gaan we verder, dan komen we uit bij de RSS-reader. Dit is eigenlijk een voorbeeld van een Metro-app zoals Microsoft het waarschijnlijk graag ziet. Het Metro-uiterlijk is namelijk volledig doorgetrokken in deze app. Je ziet als je de app opent allemaal vierkantjes met koppen van artikelen van verschillende blogs en nieuwssites. Je kunt uiteraard zelf bepalen welke websites er wel en niet worden getoond. Klik je door op een titel, dan krijg je een overzicht te zien van de artikels van die betreffende website met de mogelijkheid het artikel in de browser op de website te bekijken. Hier mist duidelijk nog wel wat design en opmaak, maar ook dit kan nog komen. In elk geval laat het zien dat de Metro-apps vooral simpel zullen worden, net zoals je inmiddels gewend bent van de apps op je smartphone en/of tablet.



Ook als we gaan kijken naar de weerapplicatie, zijn er wederom geen verrassingen. Je krijgt hier de naam van de stad die je hebt ingesteld te zien, het vooruitzicht van de komende vijf dagen in een Metro-jasje en wat de temperatuur en windcondities zijn. Het wordt simpel en snel weergegeven. Met wederom de steeds bekender wordende Metro-balken die standaard dus verborgen zijn.