3min

Overige opmerkingen, problemen, etc

Bij een nieuw besturingssysteem zoals Windows 8 kan je eigenlijk nooit alles bespreken. Microsoft liet al heel kort een lijst zijn met honderden zaken die het zelf nog niet heeft besproken. Ook heeft het laten weten dat het de meeste vernieuwingen nog niet heeft laten zien of heeft geactiveerd in de Developer Build. We kunnen met de komende testversies van Windows 8 dus onze borst nog nat maken.

Op deze pagina willen we nog even kort in gaan op zaken die ons zijn opgevallen en de moeite zijn om te bespreken.

Windows Device Stage


In Windows 7 kregen hardwarefabrikanten de mogelijkheid om gebruik te maken van Device Stage. Dit is een aantrekkelijk uitziend venster waar functies van de printer, camera of andere hardware beheerd kan worden. In Windows 8 heeft Microsoft Device Stage vertaald naar een Metro-versie zodat ook in die interface de hardware gebruikt en beheerd kan worden.

Blue screen of death


Het blue screen of death heeft in Windows 8 een enorme verbetering ondergaan. Het scherm is in tegenstelling tot eerder berichten nog steeds blauw en niet zwart, maar de uitgebreide foutcodes waar de gemiddelde thuisgebruiker weinig aan had, maar waar de power users toch wel wat mee konden, zijn nu weg. In plaats daarvan komt nu een vriendelijk tekstje in beeld met een korte omschrijving van wat er precies fout is gegaan, zodat troubleshooten toch nog mogelijk is (maar natuurlijk wordt de gebeurtenis nog steeds uitgebreid vastgelegd zodat er ervaren gebruiker toch nog goed kan troubleshooten). Daarnaast is het mogelijk om de BSOD ook te vertalen in andere talen, iets wat mogelijk wordt gemaakt door UEFI en nieuwe gfx-drivers.



ARM-versie


Windows 8 krijgt een speciale ARM-versie. Op deze ARM-versie zullen geen legacy-apps draaien. Omdat mogelijk niet alleen tablets met ARM-chips zullen worden gemaakt, maar ook andere soorten computers, heeft Microsoft toch toegezegd wat van zijn software over te zetten op het ARM-platform, waaronder Microsoft Office. Microsoft is echter niet van plan om apps te gaan virtualiseren voor het ARM-platform, dit vanwege het stroomverbruik dat toch een rol speelt in ARM-tablets en -netbooks. Wel heeft Windows 8 of het nu op ARM of x86 draait dezelfde API’s. Software overzetten zou dus relatief niet heel veel werk zijn.

De ARM-versie van Windows 8 heeft qua functionaliteit overigens wel een klein verschil met de overige chipvarianten. De modus heet Always on, always connected. Hiermee kunnen apparaten als het ware in standbymodus gezet worden. Vervolgens wordt alleen de antenne ingeschakeld op specifieke intervallen, om toch even nieuwe gegevens op te halen.

Andere wijzigingen


Het lijkt erop dat Microsoft het toe zal staan om direct vanuit Windows 8 te bellen en videobellen. Een tile voor die functie dook op in de Windows 8-versie die op de BUILD getoond werd. Andere wijzigingen in Windows 8 bestaan uit systeembrede spellingscontrole en autocorrect, het gebruik van twee internetverbindingen, PowerShell-ondersteuning, Windows Adapts To Your Location, Integrated Load Balancing (dit lijkt erop te duiden dat als je twee netwerkverbindingen actief hebt, Windows 8 het netwerkverkeer hierover kan verdelen), native 3D-ondersteuning, apps vinden op taal, achtergrond voor het Startscherm instellen, Windows Live ID aanmaken tijdens opstartwizard, native ondersteuning voor WiMAX en LTE, Identity Management Service met Live-integratie, snellere ontwaking uit slaapstand, een ‘Developer Portal’, Windows Hardware Development Center, PrintTo, Xbox-ondersteuning (helaas nog onduidelijk hoe precies) en meer, veel meer.