3min

Windows Live

Sinds 2005 heeft Microsoft al de beschikking gehad over FolderShare van het bedrijf ByteTaxi Inc. dat het op 3 november dat jaar had overgenomen. Met de dienst was het mogelijk om bestanden tussen pc’s te synchroniseren. De software werd omgedoopt tot Windows Live Sync en even later kwam Windows Live Mesh uit, dat naast het synchroniseren van bestanden en mappen ook heel beperkt instellingen kon synchroniseren (Internet Explorer-favorieten en Office-stijlen) en het bevatte wat remotedesktop-functionaliteit, maar daar bleef het bij.

Echter, nu met Windows 8 speelt synchronisatie tussen pc’s een veel belangrijkere rol. Het is standaard weliswaar nog steeds niet mogelijk om mappen te synchroniseren, daarvoor heb je (waarschijnlijk voorlopig) nog Windows Live Mesh voor nodig, maar er zijn toch aardig wat synchornisatieopties toegevoegd. Dit wordt al direct duidelijk uit het feit dat gebruikersacccounts zich in Windows online kunnen bevinden. Er wordt tijdens de opstartwizard dus gevraagd om je Windows Live ID en dat heeft natuurlijk een reden.



In het Metro-Configuratiescherm kun je dit synchroniseren configureren. De lijst van alles wat er te synchroniseren is, is als volgt: toegankelijkheidsinstellingen, taalinstellingen, thema-instellingen (waaronder ook het vergrendelscherm), browserinstellingen, -wachtwoorden en -geschiedenis, en apps-instellingen (of apps zelf ook gesynchroniseerd worden, is niet duidelijk, dat weten we pas zodra de Windows Store gelanceerd wordt)..

Windows Live 2012


Waarschijnlijk ongeveer tegelijkertijd met Windows 8 wordt Windows Live 2012 gelanceerd. Helaas hebben we deze versie nog niet kunnen testen, maar we hebben er wel al wat van gezien op de BUILD-conferentie in Californië. Belangrijkste vernieuwing is dat alle apps voor Metro beschikbaar komen, iets wat hard nodig is, want het belangrijkste wat Metro nu nog mist, zijn goede apps, waaronder een mailclient.

Voor Metro hebben de apps nieuwe namen gekregen, namelijk: Calendar, People, Messaging en Photos. De Photos-app heeft integratie met SkyDrive, Facebook, Flickr en natuurlijk de lokale afbeeldingen opgeslagen in de Afbeeldingenbibliotheek. Belangrijk in Photos is het delen. Door foto’s te selecteren, kun je met de charm Share snel een foto-e-mail maken en de foto’s verzenden. Net als bij de vorige versie van Windows Live, worden met een foto-e-mail alle foto’s tijdelijk naar SkyDrive geüpload, zodat de ontvanger ze eenvoudig kan bekijken en je niet tegen problemen aan loopt met bijlagelimieten.



Ook de Mail-app is van de partij. Zoals we gewend zijn van Microsoft is deze app geheel uitgevoerd in Outlook-stijl, dus met zijn verticale weergave. Mail heeft ondersteuning voor Hotmail, Gmail, Exchange en andere ISP-providers. Samen met Mail werkt Calendar, waar niets noemenswaardig is veranderd, naast de Metro-make-over natuurlijk.

People, de contactenapp van Windows Live, beheert contactkaarten en heeft integratie met andere diensten, zoals Facebook en LinkedIn, iets wat ook al zo was bij de Hotmail Social Connector voor Outlook.

De Messaging-app is een soort Windows Live Messenger, maar dan centraler. Als je een bericht naar iemand verzendt, dan ontvangt deze persoon het bericht aan de hand van waar hij online is, op Messenger, Facebook of, als hij niet beschikbaar is, op zijn telefoon als sms-bericht.

Ook nieuw en voor het eerst aanwezig in de Windows Live-suite is de SkyDrive-app. Omdat elke Windows Live-gebruiker een SkyDrive-account heeft en veel Windows 8-gebruikers zich aan zullen melden met een Windows Live ID, heeft Microsoft besloten SkyDrive direct als native app in Windows in te bouwen. Met de SkyDrive-app is het mogelijk om eenvoudig foto’s, documenten en andere bestanden te bekijken die zijn opgeslagen in de cloud op je SkyDrive.



Overigens komt SkyDrive niet alleen naar Windows 8. Er wordt door Microsoft ook gewerkt aan apps voor Windows Phone, iOS, Mac en Android. Wat echter wel onduidelijk is, is of er ook nog desktopapps van Windows Live beschikbaar komen voor Windows 8. Gezien de ‘oude desktop’ naar de achtergrond lijkt te zijn verschoven, is de toekomst van zo’n applicatie onzeker.