3min

Conclusie

Een conclusie schrijven over deze developerpreview van Windows 8 valt nog niet mee. Het nieuwe Windows 8 zoals Microsoft dat tot op heden heeft gepresenteerd, kent namelijk een heleboel goede kanten, maar ook een aantal minder goede kanten, of kanten waar wij (nog) niet van overtuigd zijn.

Neem nu de Ribbon-interface in Windows Verkenner: het eerste wat we deden was deze inklappen, want je gebruikt die functies vrijwel nooit. Dat is dan nog maar een kleine wijziging als we het vergelijken met de nieuwe Metro-interface. Een interface die op het eerst oog lijkt ontworpen te zijn voor tablets, maar ook is doorgetrokken naar de desktops en laptopcomputers. We denken dat het enorm veelzeggend is dat wij na een uur werken met Windows 8 een touchscreenmonitor zijn gaan lenen bij Packard Bell. We hadden door de interface gewoon de behoefte om de bediening met onze vingers te doen op het scherm. Alleen ideaal is het niet, de hele dag met je arm in de lucht en je vinger op een scherm. Een tablet die je plat op je bureau kan leggen werkt dan echt een stuk prettiger.

Kort samengevat: de bediening van Windows 8 op een tablet zal prima werken, maar op een desktop of laptop moet Microsoft zich nog echt een keer achter zijn oren krabben en kijken hoe de besturing nog verder kan worden verbeterd. Wellicht is onze suggestie door Apples touchpad te kopiëren zo gek nog niet.

Gaan we verder kijken naar Windows 8, dan vinden we nu al een hele hoop vernieuwingen op allerlei fronten, terwijl Microsoft heeft laten weten dat de meeste en beste veranderingen nog niet te vinden zijn in deze developerpreview. Wij zijn bijvoorbeeld erg onder de indruk van het nieuwe taakbeheer, eindelijk een duidelijk en goed beeld wat elk proces van je computer vraagt. Ook over de nieuwe manier van kopiëren hebben we alleen maar lof. Het nieuwe bestandssysteem is weliswaar nog een groot vraagteken, maar wie weet is dit een van de grote verrassingen die ons nog te wachten staat.

De (web)ontwikkelaars kunnen weinig te klagen hebben met de introductie van Windows 8. Microsoft heeft ervoor gekozen om maar liefst vier verschillende programmeertalen te ondersteunen om applicaties in te bouwen. Het lijkt erop dat Microsoft eindelijk HTML5 op alle fronten gaat omarmen en het komt tijdig met een previewversie en verschillende ontwikkeltools. Veel meer hadden ontwikkelaars niet kunnen verwachten.

Een hoop blijft in dit stadium ook nog onduidelijk, wat als je die Metro-interface helemaal niets vindt en je gaat hem uitschakelen, ben je er dan ook echt van verlost? Of blijft die op verschillende plekken terugkomen? Of gaat Microsoft de mogelijkheid om de Metro-interface uit te schakelen wellicht verwijderen waardoor deze voor elke gebruiker verplichte kost wordt? Hoe ziet Microsoft de zakelijke kantoorgebruiker in combinatie met de Metro-interface? Welke nieuwe mogelijkheden heeft het nog meer in petto?

Nu Microsoft straks veel geld gaat verdienen aan de applicaties in de Windows Store betekent dit dan ook dat het besturingssysteem een stuk goedkoper zal worden dan de voorgangers? Of blijft het een dikke 100 euro voor een Home Premium-licentie? Vragen, vragen en nog eens vragen… Microsoft heeft weliswaar een boekje opengedaan over Windows 8, de eerste hoofdstukken zijn duidelijk, maar wij zien graag de rest van het boek snel verschijnen!
6.0
  • Metro-interface op tablets;
  • Taakbeheer (taskmanager);
  • Bestandsbeheer (kopiëren, verplaatsen);
  • Windows Store;
  • Microsoft omarmt eindelijk HTML5;
  • nieuwe design ‘Blue Screen of Dead’ (BSOD).
  • Metro-interface op desktop;
  • Ribbon-interface in Windows Verkenner.