2min

Installatie

De installatie van Ubuntu 10.04 is verouderd. Deze is saai, lelijk en kan duidelijker. Dat vond ook Canonical en dus is het een ander veranderd. Zodra je de Ubuntu 10.10-cd in de speler stopt, kun je natuurlijk weer kiezen voor een livesessie of een installatie. Bij de livesessie is niets veranderd: je krijgt gewoon een GNOME-desktop voorgeschoteld en kunt daarin alles doen wat je wilt.

Kies je echter voor een installatie, dan word je doorverwezen naar het volgende scherm. Hierop wordt verteld wat er gaat gebeuren, namelijk dat er iets wordt gewijzigd aan je harde schijf om Ubuntu te installeren. Klik je weer op Volgende dan verschijnt een nieuw scherm dat al heeft gecontroleerd of er voldoende schijfruimte beschikbaar is, of de computer op netstroom werkt en of een internetverbinding actief is. Verder staan onderaan twee opties die heel handig zijn: namelijk het installeren van de mp3-plug-in, Flash en enkele andere dingen en de mogelijkheid om updates tijdens de installatie te downloaden en te installeren.


Het versimpelde installatievenster


Die laatste optie was eigenlijk al bedoeld voor Ubuntu 10.04 maar heeft het nooit gehaald, tot nu. Een heel mooie toevoeging want enkele maanden na de installatie van een nieuw Ubuntu-OS moest je in het verleden altijd weer 200 MB aan patches downloaden, iets wat nu dus niet meer nodig is.

Daarna is het tijd om de harde schijf in te delen. Je kunt dan kiezen om zelf aan de slag te gaan of om Ubuntu het uit te laten vogelen. Bij het handmatig specificeren van partities is niet zoveel veranderd: je kunt partities aanmaken, verwijderen, verkleinen en vergroten, maar bij het automatisch uitvogelen wordt mooi grafisch weergegeven wat er precies met de harde schijf gaat gebeuren. Klik je daarna op Installeren dan begint de installatie.


De duidelijker weergave van wat er met de harde schijf gaat gebeuren


Toch is het opzetproces nog niet voltooid. In het verleden werd namelijk direct na het kiezen van schijfruimte gevraagd om een gebruikersnaam, wachtwoord en om de tijdzone en de toetsenbordindeling op te zetten. Dit gebeurt nu ook, maar terwijl die vragen gesteld worden, begint Ubuntu alvast met het installeren. Deze schermen zijn overigens precies hetzelfde als bij de vorige versie. Ben je ook daarmee klaar, dan verschijnt de diavoorstelling waarin de functies van Ubuntu worden uitgelegd.

De installatie-ervaring is dus aanzienlijk verbeterd en vereenvoudigd zodat het ook voor de minder ervaren gebruiker toegankelijk wordt, hoewel het natuurlijk wel zo is dat het merendeel van de gebruikers nooit zelf een besturingssysteem zal installeren, is het toch een heel goede toevoeging. De installatie is overigens gemiddeld binnen twintig minuten voltooid (en dat is zelfs nog een ruime tijd, op veel nieuwe pc’s zal het nog minder zijn).


De diavoorstelling van de installatie