6min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruik

Algemeen


Elke fabrikant voelt de drang om een eigen skin over Android te leggen. In mijn opinie is dit in vele gevallen jammer van de tijd omdat de skins meestal niet veel toevoegen of te veel afwijken van de normale Android-ervaring. Aan de andere kant is er natuurlijk wel wat voor deze skins te zeggen, want het is wel een manier om je als fabrikant te kunnen onderscheiden in de grote massa aan tablets.

Gelukkig stelt Sony mij persoonlijk niet teleur want de Japanners zijn erg dicht bij de originele Android Honeycomb-ervaring gebleven en daar hou ik wel van. Het bedrijf heeft slechts een aantal kleine, subtiele toevoegingen gemaakt. In het hoofdscherm van Android komt het grootste deel hiervan al direct terug. Het gaat bijvoorbeeld om een viertal iconen die zich naast de normale zoekopdracht-iconen bevinden. Qua uiterlijk vallen ze wat uit de toon bij het simpele ontwerp van Google zelf, qua functie valt dat wel mee. De iconen zijn bedoeld om de browser, mailcliënt, remote control en social reader op te starten.



Verder naar rechts bevindt zich tevens een icoontje met de tekst ‘Favorites’, een druk op dit icoon start een applicatie op waarin je favoriete applicaties en bladwijzers zich na verloop van tijd zullen verzamelen.

De andere toevoeging die Sony heeft gemaakt bleek iets lastiger te vinden, maar ligt wel in lijn met het fysieke design van de tablet. Tijdens het typen zal de tablet namelijk in sommige situaties ineens een QWERTY-toetsenbord mét numpad tevoorschijn toveren. Het gebeurt niet vaak, maar in sommige situaties is het wel erg handig om deze numpad tot je beschikking te hebben, zoals wanneer je een wachtwoord invoert. Het is overigens ook mogelijk om de numpad gewoon ten allen tijde te laten zien. Een pluim voor Sony.




Niet alles is echter positief. Zo heeft onze 16 GB-versie van de Tablet S slechts 9 GB aan opslagruimte. Er is een aparte partitie aangemaakt waar standaard alle applicaties op worden geïnstalleerd. Ik zie eerlijk gezegd niet echt in waarom dit nodig zou zijn, maar het is een keuze die Sony voor je maakt. Het houdt wel in dat je sowieso geen videobestanden van meer dan 9 GB op je tablet kan zetten, tenzij je natuurlijk nog een extra SD-kaartje koopt.

Wat betreft videobestanden valt er nog wel iets ander op te merken. De Tablet S is namelijk niet in staat om .MKV-bestanden af te spelen, in tegenstelling tot veel andere Android-tablets. Het is een probleem dat we bijvoorbeeld ook met de PlayStation 3 zien. De tablet speelt zonder morren wel gewoon MP4-bestanden af, wat betekent dat je video’s regelmatig zal moeten converteren voordat je ze op de Tablet S kan bekijken, waardoor de lol er al gauw van af gaat.

De Tablet S voelt overigens erg stabiel en snel aan. Tijdens normaal gebruik merk ik geen enkele hapering op. Het enige waar ook de Tablet S merkbaar moeite mee lijkt te hebben is het overzicht van laatst geopende applicaties. Dit overzicht verschijnt werkelijk pas seconden nadat het opgevraagd is op het scherm en het navigeren verloopt vrij stotterend. Dit is iets wat in de review van de Samsung Galaxy Tab 10.1 ook al naar voren kwam, maar waar de Toshiba AT100 bijvoorbeeld helemaal géén last van had.

Download-problemen


Waar wél haperingen optreden is bij het downloaden van grote content, zoals bijvoorbeeld de PlayStation-games. Deze zijn wel beschikbaar bij aankoop, maar moeten nog wel gedownload worden van de servers van Sony. Zo is de klassieker Crash Bandicoot bijvoorbeeld toch nog 523 MB groot. Tijdens het downloaden van bestanden van deze grootte is het méér dan eens voorgekomen dat de download na een tijdje ineens faalde. Dit leek met name te gebeuren wanneer de tablet in de standby-stand schakelde, waarbij blijkbaar ook de module voor draadloos netwerk automatisch uitgeschakeld wordt. Hopelijk lost Sony dit probleem in een toekomstige update op.



Applicatie-overzicht


Sony heeft een subtiele eigen draai gegeven aan het overzicht van applicaties. Wanneer dit overzicht wordt opgeroepen is het eerste dat gelijk op zal vallen de witte achtergrond, normaal is de achtergrond immers precies het tegenovergestelde, zwart. Het is ook goed te zien dat Sony een groot deel van de iconen opnieuw heeft ontworpen. Of het zo beter is, is persoonlijk.

De aanpassingen gaan echter verder dan uiterlijk alleen. Zo kunnen de iconen gesorteerd worden op alfabetische volgorde, nieuwste, maar ook op een volledig persoonlijke wijze. Het is dan mogelijk om zogenaamde ‘Seperators’ toe te voegen, welke vervolgens als een soort groepsmappen fungeren. Het is tevens mogelijk om deze groepen een naam te geven. Op zich handig en leuk,



Remote Control


Sony heeft een eigen applicatie aan de Tablet S toegevoegd, genaamd Remote Control. Met deze applicatie is het mogelijk om middels een infrarood-sensor commando’s te versturen naar allerlei apparaten. Denk hierbij aan een TV, DVD-speler of iPod-speaker. De lijst is echter veel groter en kan zelfs aangevuld worden met manuele configuraties. Het is namelijk ook mogelijk om een ‘learn from remote control’-functie te gebruiken waarbij de tablet dus simpelweg leert van een andere afstandsbediening.

Best een handige functie, maar of je er echt ooit gebruik van zal maken is nog maar de vraag. Het idee van één afstandsbediening voor alle apparaten is natuurlijk niet nieuw, maar spreekt mij persoonlijk wel erg aan.



Webbrowser


De webbrowser van de Tablet S is gewoon de standaard Android Honeycomb-browser met weinig toevoegingen. De browser is snel en goed en levert weinig problemen op. Toen we de tablet kregen stond er nog Android 3.1 op en hier waren wel problemen met de browser, welke websites af en toe vervormd weergaf. Na een update naar Android 3.2 waren deze problemen echter verholpen.

Games


Zoals al aangegeven is de Tablet S een product dat deels onder de PlayStation-lijn geschaard kan worden. Dit betekent dat er twee gratis PlayStation-games worden meegeleverd. Je kan daarnaast ook andere games downloaden middels de Gameloft HD-applicatie die te vinden is tussen de applicaties. Deze games zijn allemaal voorzien van de bekende kruisje-rondje-driehoekje-vierkantje-controls die PlayStation zo kenmerkt.

De controls verschijnen op het beeld, bovenop het spel. Hoewel de knoppen dus enigszins over het speelvenster staan, doet dit weinig af aan de ervaring die je er voor terugkrijgt. Echter, het spelen met touch-knoppen is wel even wennen. Vooral de vierpuntsdruktoets blijft wennen en eigenlijk kan ik voor mijzelf in ieder geval wel stellen dat dit niet mijn favoriete input-methode zal zijn. Doordat je vingers geen tactiele feedback krijgen van de knoppen kan het wel eens voorkomen dat je naast de knop zit te rammen, met -waarschijnlijk- slechte gevolgen voor je game.



Hoewel de PlayStation-games wel een leuke toevoeging zijn en ook zeker wat nostalgie met zich meebrengen is deze uitvoering helaas niet ideaal. Daarnaast zijn ook de graphics natuurlijk echt niet meer van deze tijd. Toch kunnen de gratis games Crash Bandicoot en Pinball Heroes wel zeker garant staan voor een flink aantal uren spelplezier.

Op het moment zijn er nog geen andere games te verkrijgen. Sony opent het PlayStation Netwerk voor tablets op 10 oktober en dan zal duidelijk worden hoeveel games er beschikbaar zijn voor de Tablet S.



Scherm


Sony adverteert de Tablet S met de TruBlack-technologie welke voor écht zwarte kleuren zorgt op het scherm. Dit wordt ook wel redelijk waargemaakt al ben ik niet héél erg onder de indruk van het scherm. Ik heb wel eens betere schermen gezien waarbij de fabrikant ervan zelfs niet eens loopt te pochen over deze eigenschap. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de Samsung Galaxy Tab 10.1.

Het probleem met het scherm is niet zo zeer deze enigszins misplaatste marketingkreet, maar eerder de helderheid. Op zich is deze oké te noemen wanneer de tablet recht voor je neus staat. Het verleidelijke van deze tablet en dan met name zijn ontwerp is echter dat je hem een eindje van je aflegt en hem gewoon gebruikt. Doe je dit, dan moet je de helderheid wel helemaal omhoog zetten omdat de boel dan echt niet goed meer te zien is. Het scherm is dus eigenlijk niet helder genoeg.

Accu


De stroomvoorziening is niet extreem goed, maar ook zeker niet slecht te noemen. De tablet gaat onder normaal gebruik, dus een beetje internetten, video’s bekijken en gamen wel zo’n 8 uur mee. Zit je alleen op internet te surfen dan kan deze gebruiksduur al gauw oplopen naar boven de 10 uur.