4min

Accessoires, ontwerp en uiterlijk

Accessoires


Huawei levert de Ascend P6 in combinatie met een micro USB-kabel en een acculader met een USB-poort. De acculader heeft een eenheid van 1 ampère en dat is gemiddeld voor een lader van een smartphone. Sommige merken houden het bij een lader met bijvoorbeeld 0.65 of 0.85 ampère, het nadeel daarbij is dat het aanzienlijk langer duurt om de telefoon op te laden. Dat terwijl de accu’s steeds groter worden.

Huawei voorziet verder nog in een vrij goedkoop headsetje met earbud-oortjes. Vanwege de pasvorm niet mijn favoriete meegeleverde accessoire, hoewel de geluidskwaliteit nog dik in orde kan zijn. Natuurlijk zijn er ook de nodige meegeleverde papieren boekjes over de Ascend P6, gezamenlijk zijn die dikker dan de telefoon zelf. Als laatste is er door de Chinezen nog voorzien in een doorzichtig hoesje voor de smartphone, wat een leuke verrassing is. Normaliter mag je bij een smartphone immers enkel een lader, headset en boekjes verwachten. Het spreekt voor Huawei dat er niet aan die ongeschreven standaard wordt vastgehouden.


Ontwerp


Er zijn ook roze, witte en zwarte varianten van de Ascend P6 in omloop, Huawei voorzag Techzine van de witte versie van het toestel. Het ontwerp van de Ascend P6 doet me vermoeden dat Huawei aandachtig naar producten van concurrenten Apple en LG heeft gekeken. Ik zie verschillende eigenschappen van smartphones van deze twee fabrikanten terugkomen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de metalen band rondom de zijkanten van het toestel, die bovendien net als bij de iPhone afgekant zijn. Ook de uitsparingen voor de externe antenne in de band doen denken aan de laatste drie iPhone’s. De voorkant van het Huawei-toestel lijkt dan weer voornamelijk op LG-toestellen zoals bijvoorbeeld de Optimus G. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat Huawei enkel dingen van de concurrentie heeft gebruikt en totaal geen eigen visie heeft.

Want, zoals inmiddels al duidelijk mag zijn is de Huawei Ascend P6 de dunste smartphone van dit moment. De behuizing meet in de diepte slechts 6,18 millimeter. Dat geeft de smartphone direct een indrukwekkend uiterlijk en dit soort prestaties bereik je niet als je enkel de concurrentie imiteert. Ook andere elementen van de Ascend P6 ademen een eigen karakter, zo is de onderkant van de telefoon bijvoorbeeld afgerond in plaats van plat. Zoiets vind je bij de concurrentie niet op deze plek. Of het praktisch is, is een andere vraag.

De Apple iPhone 5 en Huawei Ascend P6 naast elkaar

De Huawei Ascend P6 ligt prima in de hand, al kan ik me voorstellen dat de zijkanten bij de gevoeligere handjes wel eens kunnen irriteren omdat ze niet met een grote radius zijn afgerond. Ik heb er persoonlijk geen groot probleem mee. Voor mij is het scherm te groot om de telefoon met één hand gemakkelijk te kunnen gebruiken, maar dat verschilt van persoon tot persoon en zal niet bij iedereen een probleem zijn.


Uiterlijk


Van voren bekeken vinden we op de Huawei Ascend P6 een IPS+ LCD-scherm van 4,7 inch. Boven het scherm zitten van links naar rechts een status indicator die normaal gezien zo goed als onzichtbaar is, verder is er een lichtsensor, een nabijheidssensor, een speaker en een front-facing camera. Onder het scherm zitten geen Android-knoppen, deze zijn namelijk in het scherm geïntegreerd. Dat zien we nu steeds vaker, het lijkt de nieuwe standaard te worden.

De achterkant van de Ascend P6 is aan de linkerbovenkant voorzien van een camera met daaronder een flitser. Helemaal aan de onderkant zit een aantal cirkelvormige inkepingen waarachter zich een speaker voor de uitvoer van geluid van games of video’s bevindt.



Helemaal onderaan de linkerzijde van de Ascend P6 vinden we een jack-plug, afgesloten met een dopje. Als je het dopje met je nagel verwijdert blijkt er een pinnetje aan te zitten. Dit pinnetje kan gebruik worden om de SIM- en micro SD-lades aan de rechterzijde te openen. De locatie van de jack-plug is vrij onhandig als je je telefoon onderweg ook met regelmaat als MP3-speler wilt gebruiken in combinatie met een eigen headset. Als de aansluiting van je oortjes of koptelefoon aan de boven- of onderkant uitsteekt is dat een stuk minder vervelend dan aan één van de zijkanten. Ik ben van mening dat deze aansluiting dan ook zonder uitzondering aan de boven- of onderkant van een smartphone moet zitten en straf Huawei hier ook op af. Wel is het zo dat de meegeleverde headset een hele platte jackplug heeft, maar persoonlijk zou ik die headset gelijk in de kast leggen vanwege de pasvorm.

De rechterzijde bevat naast de lades voor de SIM- en SD-kaart nog een volumeknop en een aan/uit-knop. Deze laatstgenoemde knop is wat aan de kleine kant en steekt weinig uit, wat hem moeilijk te vinden maakt.




Aan de bovenkant van het toestel vinden we een micro USB-poort, wat ook al weer een redelijk bijzondere plaatsing is. Bij Techzine zijn we van mening dat de micro USB-poort altijd centraal onderaan de telefoon geplaatst moet worden, daar moeten accessoirefabrikanten van uit kunnen gaan. Verder zit bovenop ook de secundaire microfoon van de telefoon. De primaire microfoon heeft Huawei aan de onderkant geplaatst.

De Huawei Ascend P6 kan niet worden geopend en dat mag geen verrassing heten. Fabrikanten ontnemen de consument vandaag de dag steeds vaker de mogelijkheid om telefoons te openen en dat is met een goed doel; op die manier kunnen accu’s beter weggewerkt worden waardoor de toestellen dunner worden. Omdat de Huawei Ascend P6 ’s werelds dunste smartphone is, hadden we niet anders verwacht dan dat de telefoon niet zou zijn te openen.