Conclusie

We kunnen vaststellen dat het Intel is gelukt om een Atom-chip te ontwikkelen die op grafisch gebied mee kan komen met de huidige concurrentie en op CPU-gebied zelfs de vloer kan aanvegen met alle bestaande ARM-chips. Op zich ook niet zo vreemd, want Intel is al jaren een echte CPU-expert. Op dat vlak weet het bedrijf AMD op de desktopmarkt al jarenlang af te troeven, mogelijk gaat het dat nu ook doen op mobiel gebied met de ARM-chips van onder andere Qualcomm en NVIDIA.

Natuurlijk zit de concurrentie ook niet stil en dat hebben we in de review van de Xperia Z1 ook al gezien. Er zit nog meer in het vat voor de ARM-chips, zoals die van Qualcomm. Al is dat wel alleen op grafisch gebied want Intel lijkt op dit moment de koning van de processorprestaties te zijn, met een score die tweemaal zo hoog ligt. Al is het nog even afwachten tot de echte tablets straks in de winkel liggen en we een winkelmodel kunnen gaan testen en vergelijken. We verwachten later deze maand de eerste modellen.

Voor ARM en partners als Qualcomm en NVIDIA is er in elk geval werk aan de winkel om een nieuw model te brengen dat CPU-technisch een hogere score neer kan zetten. Het is natuurlijk maar de vraag of deze partijen al het achterste van hun tong hebben laten zien, of dat ze het antwoord bij wijze van spreken al op de plank hebben liggen. Ook is het de vraag wat de consument nodig heeft, qua prestaties zijn we namelijk al best ver, het is meer de langere accuduur en hogere schermresolutie waar behoefte aan is.

De ondersteuning voor schermresoluties is in het geval van de Intel Atom in elk geval dik in orde. De accuduur hebben we helaas niet met een benchmark kunnen meten, wel hebben we enkele uren kunnen werken met de tablets en flink belast zonder dat de accu leegraakte. Intel zelf geeft aan dat een accuduur van 8 tot 10 uur makkelijk haalbaar moet zijn bij wisselend gebruik. Indien een gebruiker continu games gaat spelen is de accuduur uiteraard wat korter. Voor een goede vergelijkbare accutest moeten we nog even wachten tot er een winkelmodel is, want het is natuurlijk ook afhankelijk van de capaciteit van de accu. De chip lijkt in elk geval zuinig om te gaan met de accu.

Of iedereen over een paar jaar rondloopt met een tablet waarin een Intel Atom-chip zit is natuurlijk moeilijk te zeggen. Intel heeft die ambitie logischerwijs wel, maar dat is niet alleen afhankelijk van de prestaties van de Atom-chips, dat is ook afhankelijk van de inkoopprijs van chips ten opzichte van die van bijvoorbeeld Qualcomm, maar ook de beschikbaarheid van Android voor Intel-chips. Microsoft zal in elk geval blij zijn met de vooruitgang die Intel heeft geboekt, het succes van Windows 8 RT (RT is voor ARM-tablets) is tot op heden niet groot te noemen, met een goede Intel Atom-chip kan Microsoft veel makkelijker Windows 8-tablets verkopen.
0
  • Eindelijk weet Intel aansluiting te vinden;
  • CPU-kracht is ongekend hoog voor mobiele chip;
  • Ondersteuning binnen de chip is zeer uitgebreid;
  • GPU is gelijkwaardig aan concurrentie…
  • …maar dan wel het niveau van 2013;