3min Devices

Review: Dell XPS 12 (2013)

Nieuwigheden en accuduur

Vernieuwingen


De vernieuwde XPS 12 heeft allerlei kleine onderhuidse verbeteringen meegekregen van Dell. Deze wijzigingen worden op deze pagina besproken. Om te beginnen is de XPS 12 iets lichter geworden, al gaat het om slechts 20 gram. Dat verschil zal je waarschijnlijk niet echt merken. De XPS 12 weegt nu 1,52 gram en is daarmee niet al te zwaar voor een laptop, maar wel voor een tablet.

Review: Dell XPS 12 (2013)
Intel Haswell

De grootste wijziging vind je in de processor van de XPS 12. In plaats van een Ivy Bridge-chip gaat het nu om Haswell, wat op dit moment de nieuwste iteratie van Intel’s Core-processors is. Intel heeft met de nieuwe generatie niet aan systeemprestaties gewerkt, maar heeft ervoor gezorgd dat het energieverbruik omlaag gaat.

Het komt erop neer dat de kloksnelheid van de processors aanzienlijk omlaag is gegaan terwijl de prestaties ongeveer gelijk blijven met die van de vorige generatie. Zo’n stap is voor laptops van belang omdat de accuduur daarmee aanzienlijk wordt verlengd. Bij de XPS 12 komt daar nog een kleine vergroting van de accucapaciteit bovenop.

De grafische prestaties krijgen dankzij de komst van een nieuwe geïntegreerde GPU wel een aanzienlijk boost, dat hebben we in het recente verleden al bij andere systemen met een Haswell-chip gezien en zullen we ook bij deze laptop waarnemen.

Review: Dell XPS 12 (2013)
802.11ac & NFC

Ondersteuning voor de nieuwe WiFi-standaard 802.11ac gaat niet per definitie gepaard met de Haswell-processor, maar de XPS 12 weet sinds deze opfrisbeurt wel overweg te gaan met dit snellere protocol. 802.11ac levert hogere netwerksnelheden door het gebruik van meerdere antennes en de 5GHz-frequentie.

Met NFC-ondersteuning biedt de XPS 12 een makkelijke manier om NFC-apparaten zoals koptelefoons en muizen aan de laptop zeer eenvoudig te koppelen. Geen langzame procedure met verificaties via Bluetooth, gewoon even het apparaat tegen je laptop aan houden en voilà, de koppeling is gemaakt.

SD-kaartlezer mist

Er is een ding dat de XPS 12 ten opzichte van de doorsnee-laptop uit deze prijsklasse echt mist en dat is een SD-kaartlezer. Dat is een vrij gebruikelijk onderdeel voor een laptop, maar Dell doet daar in dit geval dus niet aan mee, wat ik wel als een gemis beschouw.

Review: Dell XPS 12 (2013)

Accuduur


Het mag duidelijk zijn dat Dell een langere accuduur belooft met de nieuwe versie van de XPS 12. Dat komt mede door een grotere accu en de energiezuinige Haswell-processor. In de Powermark-test van Futuremark behaalt de nieuwe XPS 12 inderdaad een hogere score dan zijn voorganger. Toch blijft de Samsung Series 9-laptop uit 2012 ruimschoots bovenaan staan. Samsung wist die score zelf overigens ook niet te evenaren met de opvolger van die laptop.