4min

Geluid, scherm & accuduur

Geluid


De Xperia Z2 beschikt over stereospeakers. Deze zijn helaas niet erg krachtig, ze produceren minder decibel dan de monospeaker in de Galaxy S5. De geluidskwaliteit is in mijn ogen met de standaardinstellingen ook niet zo bijzonder. Als je de ClearAudio+ filter instelt wordt het er wel beduidend beter op. Dan komen vooral hoge tonen wat beter uit de verf, de lage tonen blijven ondervertegenwoordigd.


De ruisonderdrukking in de meegeleverde headset is echt een mooi stukje techniek en zeker geen verkooppraatje: het werkt echt. De claim dat tot 98 procent van het omgevingsgeluid wordt gefilterd is lastig te verifiëren, maar het is tijdens gebruik overduidelijk dat een aanzienlijk deel van het omgevingsgeluid wordt gefilterd. Dat kan je makkelijk testen door de oortjes aan te sluiten op de smartphone en simpelweg de filtering aan en uit te zetten. Als je in een onrustige omgeving zit zal je versteld staan van het verschil. De geluidskwaliteit van de headset is ook prima in orde, alle toonhoogten zijn voldoende aanwezig en in balans.

Scherm


De resolutie is hetzelfde, maar het scherm van de Xperia Z2 is groter dan dat van de HTC One M8 en Galaxy S5. Dat betekent op papier dat de Xperia Z2 een minder scherp scherm heeft. Als je de smartphones naast elkaar legt zie je ook veel verschillen qua schermkwaliteit, maar op gebruiksafstand is het verschil in resolutie totaal te verwaarlozen. Dat is ook geen wonder, het menselijk oog onderscheidt boven de 300 pixels per inch geen afzonderlijke pixels meer op de gebruiksafstand van smartphones. Alledrie de toptoestellen zitten met meer dan 400 pixels per inch ruim boven die grens.

Ter vergelijking van de schermen heb ik een aantal afbeeldingen met een hoge resolutie op de HTC One M8, Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z1 en Xperia Z2 geplaatst. Ik heb met het blote oog gekeken wat de toestellen op het scherm toveren. Ik wil eerst benadrukken dat het beeld er op alle afzonderlijke toestellen prima uitziet. Naast elkaar zijn wel enkele variaties te zien.


Het scherm van de Xperia Z1 oogt naast de andere toestellen bijvoorbeeld een beetje flets, dat kan natuurlijk mat schermkalibratie te maken hebben. De Galaxy S5 overdrijft de kleuren juist weer, iets wat we gewend zijn van Samsung’s AMOLED-panelen. Het valt op dat het scherm van de Xperia Z2 in vergelijking het minst eenvoudig is af te lezen wanneer er veel licht op valt. De Xperia Z1 heeft last van vingerafdrukken die makkelijk blijven staan, bij de Xperia Z2 is dat verbeterd. De Gorilla Glass-bescherming in de Galaxy S5 en One M8 presteren hier wel nog steeds beter.

De verschillen tussen de Xperia Z2 en de One M8 zijn echt miniem, maar HTC’s toestel lijkt wel net iets kleurechter. Ook foto’s met een groot contrast komen net iets beter uit op de One M8. Maar nogmaals: het zijn echt minieme verschillen, ze zullen voor de gemiddelde gebruiker geen doorslaggevende factor zijn.

Accuduur


Wat accuduur betreft hebben smartphones de afgelopen jaren nog niet zoveel stappen gemaakt. De accucapaciteit is in vergelijking met modellen uit 2011 verdubbeld, maar een langere accuduur krijg je daardoor nog niet omdat de hardware ook steeds gulziger wordt.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


In onze test berekenen we wat de tol is voor het streamen van een HD-video gedurende een uur. Voor de Xperia Z2 is dat bijna 14 procent. In vergelijking met zijn voorganger is dat wel een goede verbetering, maar aan de concurrentie is te zien dat het toch nog best een stuk beter mag. Het grote scherm eist vermoedelijk zijn tol.

Bij normaal gebruik moet je met deze smartphone toch zeker een dag vooruit kunnen. Een tweede dag wordt moeilijk, tenzij je de Stamina-mode gaat gebruiken. Daarmee zal de Xperia Z2 een stuk zuiniger omgaan met de accu wanneer de telefoon in standby-mode staat. Dat gebeurt door het gebruik van WiFi en de dataverbinding in te perken. Je kan er wel voor zorgen dat bepaalde apps alsnog toegang kunnen krijgen, zodat je bijvoorbeeld wel je chatberichten blijft ontvangen.

Met de Low battery mode kan je zelfs nog een stapje verder gaan. Je kan net als bij de Stamina-mode zelf instellen onder welk accupercentage deze mode in werking treedt, waarna je allerlei functies zoals bluetooth, gps, mobiele data en vibratie automatisch kunt laten uitschakelen om energie te besparen. Je hebt zelf de vrijheid in welke functies je beschikbaar wilt houden.