4min

Camera

Sony heeft net als bij de Xperia Z1 gekozen voor een camerasensor uit eigen stal, met een resolutie van 20,7 megapixels. Het gaat om een Exmor RS-sensor van 1/2,3 inch. Verder maken ook de G-lens met F2.0-diafragma en de Bionz-engine hun opwachting. Op papier verandert er ten opzichte van de Xperia Z1 eigenlijk niks. De camera in de Xperia Z1 stelde teleur en het is interessant om te zien of er toch iets veranderd is.


De Xperia Z2 is in staat om Ultra HD-video’s te schieten. Om eerlijk te zijn is dat leuk, maar heb je er op dit moment nog niet zoveel aan. De resolutie is er inderdaad, maar als je inzoomt op de genomen video zie je dat deze toch niet veel scherper is: er is veel ruis. Een functie die ik daarom belangrijker vind is de slowmotion-functie waarmee je met 120 beelden per seconde een 720p-video kan opnemen en achteraf kan instellen welke gedeeltes traag afgespeeld moeten worden. Zie ook bovenstaande video voor een impressie van deze mogelijkheid.

Foto’s


1: Externe belichting, 2: Geen belichting, zonder flitser, 3: Met flitser

Met externe belichting en flits weet de Xperia Z2 goed te scoren. De kleuren kloppen aardig, de scherpte had wel wat beter gemogen, maar echt klagen kunnen we niet.

De foto zonder flits en met weinig belichting is niet goed. Je kan hier goed zien dat Sony probeert om softwarematig de helderheid van de foto op te krikken. Dat heeft in dit geval echter niet het gewenste effect: hoewel de foto redelijk helder is, is de scherpte erg ver te zoeken.

1: Beweging, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

De foto met het draaimolentje is niet erg scherp. Hiervoor is de automatische scenedetectie gebruikt, omdat de Xperia Z2 de sceneselectie in de handmatige mode niet wil vrijgeven. De helderheid van de foto is prima, maar hetgeen waar het om gaat is niet goed.

De foto van de stenen is goed. Er is veel detail en de camera heeft de onderlinge kleurverschillen ook goed opgepakt. De foto van de auto is eveneens goed, de kleur komt prima uit en andere delen van de foto staan er ook prima op terwijl de focus op de auto ligt.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

De foto van grote afstand is vaak een valkuil voor smartphones vanwege een groot licht/donker-effect. De voorgrond wordt vaak te donker vastgelegd omdat de achtergrond te helder is. Op de dag van het nemen van de foto’s was het echter niet helder, dus is de gehele foto donker.

De ingezoomde foto is wat korrelig, maar op zich wel scherp. Hier doen de algoritmes van Sony beter hun werk.

Video’s


Zoals bovenaan deze pagina is besproken is de Xperia Z2 in staat om video’s in veel verschillende formaten te schieten. In onderstaande playlist zie je 720p met een stuk slowmotion, een normale 1080p-video en als laatste een 4K-video.


Bij de video’s valt het op dat de Xperia Z2 wat moeite heeft met de bewegende auto’s. Er wordt vaak wat spastisch scherpgesteld, wat de kwaliteit van de video niet ten goede komt. Sony heeft geen optische stabilisator in de Xperia Z2 geplaatst, wat in de video’s ook wel zichtbaar is in de vorm van trillingen.

De mogelijkheid om een 4K-video op te nemen is natuurlijk leuk, maar de kwaliteit laat nog wel te wensen over. Een beeldsnelheid van 30 beelden per seconde is niet altijd voldoende om bewegingen mooi vast te leggen, ook is het detail in de video niet veel hoger dan bij een Full HD-video. Er zijn meldingen gemaakt dat de Xperia Z2 oververhit zou kunnen raken bij het opnemen van 4K-video’s. Sony heeft de opnameduur van 4K-video’s begrensd tot 5 minuten om problemen te voorkomen, in die tijd wordt ons recensie-exemplaar echter niet warmer dan 45 graden, dat is te overzien.

Behoudens zeer specifieke situaties zou ik normaliter kiezen voor een Full HD-video vanwege de hogere beeldsnelheid. De toevoeging van 4K-video’s is fijn, maar het is nog niet waar het moet zijn. Dat komt deels door ontoereikende rekenkracht, maar ook doordat de lenzen en sensoren naar mijn gevoel verder verbeterd moeten worden om deze resolutie optimaal te benutten.

Ik ben wel onder de indruk van de slowmotionfunctie, waar Sony ook een eenvoudige en toch zeer treffende editor bij heeft ontwikkeld, zoals je al hebt kunnen zien in de video bovenaan deze pagina.