Gebruikservaring, interface & software
Gebruikservaring
De Xperia T3 is voorzien van de nieuwste versie van Android: KitKat. Dat besturingssysteem is in vergelijking met voorgangers wat lichter en dat merk je in dit geval ook omdat de Xperia T3 vloeiend werkt. Apps starten snel genoeg op en het scherm reageert redelijk snel op aanrakingen, maar het moet gezegd worden: het kan zeker nog een stuk sneller.
Zoals al vermeld ligt de Xperia T3 wel lekker in de hand, maar snijden de zijdes in je hand. Verder is de Xperia T3 sowieso ook te groot om comfortabel te kunnen bedienen met één hand. Dat komt deels door het scherm, ook de randen eromheen zijn niet minimaal te noemen.
Het is me al vaker opgevallen bij Sony-apparaten, maar in dit geval is het wel wat extremer: de automatische regulering van de schermverlichting is niet goed. Als je de telefoon inschakelt blijft het scherm bijvoorbeeld erg lang donker. Uiteindelijk wordt de helderheid wel tot een niveau opgeschroefd dat het wel gewoon prettig oogt, maar dat is echt een kwestie van secondes in plaats van millisecondes. Het dwong mij er persoonlijk toe om de automatische regeling maar gewoon te deactiveren en zelf te regelen, om frustraties te voorkomen.
![]() |
![]() |
![]() |
Interface
Van de originele Android-skin laat Sony visueel gezien niet zoveel heel, maar toch blijven veel zaken qua locatie wel gelijk aan hetgeen Google aflevert. De interface van de Xperia T3 is vrijwel identiek aan die van de Xperia Z2 en daarom verwijs ik je graag door naar dat onderdeel in de recensie van dat toestel. Kort gezegd is de interface netjes en duidelijk, maar niet zo mooi als de meest recente update van LG. Sony is er minder goed in geslaagd om het uiterlijk plat te slaan.
Software
Uit de doos is de Xperia T3 voorzien van maar liefst 50 apps. De meeste fabrikanten proberen het aantal meegeleverde apps tegenwoordig redelijk in te perken, maar Sony slaagt daar nog niet zo in. Standaard is een Nexus-toestel met Android 4.4 KitKat namelijk voorzien van 33 apps.
![]() |
![]() |
![]() |
Natuurlijk is dit wel een hele oppervlakkige benadering, want de meegeleverde apps kunnen absoluut van toegevoegde waarde zijn. Feit blijft desondanks wel dat Samsung bij nieuwe producten de keuze aan de gebruiker laat, een houding waar Sony wat mij betreft van kan leren. De Xperia T3 is voorzien van 8GB interne opslagruimte, maar daarvan is meer dan de helft bij ingebruikname al geconfiskeerd door Android en Sony’s toevoegingen.
Minder nuttige of ongewenste apps die Sony toevoegt zijn bijvoorbeeld: File Commander, NeoReader, OfficeSuite en Pixlr Express. Dit omdat deze apps ook gewoon gratis in Google Play te krijgen zijn, Sony staat gelukkig wel grotendeels toe dat ze verwijderd kunnen worden. Andere twijfelachtige toevoegingen vind ik Facebook, Nieuws van Socialife, TrackID en TrackID TV.