4min Devices

Review: Sony Xperia T3

Camera, geluid, scherm & accuduur

Camera


De camera heeft een resolutie van 8 megapixel, maar daarmee is nog niet veel gezegd over de kwaliteit van de uiteindelijke foto’s. Dat is immers ook afhankelijk van de kwaliteit van de lenzen en de grootte van de sensor. Sony heeft de Xperia T3 van een Exmor RS-sensor voorzien en die wordt ook in de Xperia Z-reeks gebruikt en dat belooft dus veel goeds.

Review: Sony Xperia T3 Review: Sony Xperia T3 Review: Sony Xperia T3

Toch kan de Xperia T3 totaal niet overtuigen in de uitdagingen waaraan ik ‘m heb onderworpen. De macrofoto is op zich scherp, maar heeft last van vage horizontale donkere vegen die over het beeld liggen, een soort banding-effect, bekijk voor een duidelijker beeld de andere foto’s van hetzelfde onderwerp in de galerij bij de conclusie. Van het schilderij nam ik vier foto’s en slechts één daarvan was scherp, in verhouding tot de rest. De foto van de carrousel is erg korrelig en de wagentjes zijn onscherp, al is dat laatste absoluut niet ongebruikelijk.

Geluid


De speaker in de Xperia T3 zit op de achterkant en dat is altijd een gevaarlijke plek. Als je het toestel op een vlakke ondergrond legt is te merken dat een deel van het geluid wegvalt waardoor het wat doffer wordt. Door de grootte van het toestel zal je de speaker niet gauw blokkeren met je hand. Wanneer de speaker niet geblokkeerd is, is het geluid acceptabel.

De meegeleverde headset heeft geen prettige pasvorm -niets bijzonders voor earbuds- maar het geluid is wel redelijk goed. Persoonlijk zou ik gezien de pasvorm toch opteren voor een alternatief met in-ears. Een deel van de concurrerende toestellen biedt dergelijke oortjes overigens standaard. Ik noem de LG G2, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy S4 Value Edition en Sony Xperia Z1.

Review: Sony Xperia T3

Scherm


Het scherm heeft een grootte van 5,3 inch en toont daarop 720 bij 1280 pixels. Daarmee kom je op een pixeldichtheid van 277 pixels per inch. Dat is voor een mid-range toestel best netjes. Maar eerlijk is eerlijk: voor dezelfde prijs kan je tegenwoordig een (oud-)vlaggenschip kopen met een aanzienlijk scherper scherm. Zie ook onderstaande tabel.

Model Resolutie Schermgrootte Pixels per inch
Huawei Ascend P7 1080 x 1920 5 inch 441
Sony Xperia Z1 1080 x 1920 5 inch 441
Samsung Galaxy S4 Value Edition 1080 x 1920 5 inch 441
LG G2 1080 x 1920 5,2 inch 424
Sony Xperia T3 720 x 1280 5,3 inch 277
HTC Desire 816 720 x 1280 5,5 inch 267
Samsung Galaxy Note 3 Neo 720 x 1280 5,5 inch 267
Huawei Ascend G750 720 x 1280 5,5 inch 267
LG L80 480 x 800 5 inch 187

Sony maakt geen gebruik van Gorilla Glass, maar plaatst doorgaans kras- en breukvrij glas dat van de eigen tekentafels afkomstig is. Dit glas is redelijk goed, maar heeft wel meer weerspiegeling dan Gorilla Glass en vingerafdrukken zijn daardoor ook een stukje beter zichtbaar. Ik zou persoonlijk liever zien dat Sony voor het gerenommeerde Gorilla Glass kiest, want dat is voor de eindgebruiker toch net een lapje beter.

Accuduur


De Xperia T3 is voorzien van een accucapaciteit van 2500 mAh. Dat is voor zo’n dunne telefoon aardig wat, maar het mag ook wel gezien de schermgrootte. We testen de accuduur met behulp van een video die we vanaf YouTube streamen via de WiFi-verbinding. Zaken als de schermhelderheid en draadloze verbindingen stellen we bij de verschillende smartphones altijd gelijk aan elkaar om een zo eerlijk mogelijk beeld te krijgen.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


In onze test komt de Xperia T3 er aardig netjes uit, als je het resultaat vergelijkt met de concurrentie. De smartphone is in staat om een dikke acht uur video’s te streamen voordat de accu geen puf meer heeft.

Natuurlijk is er ook de Stamina-mode van Sony, waarmee je een stuk meer uit je accu kunt halen, door kleine concessies te doen. Zonder deze mode zal het misschien nog lastig zijn om twee dagen accuduur uit het toestel te persen, met Stamina-mode ingeschakeld zal dat bij normaal gebruik echt geen punt zijn voor de Xperia T3.