3min

Gebruikservaring, interface & software

Gebruikservaring


Het zal per persoon verschillen of het nieuwe formaat van de Moto G als prettig wordt ervaren. Persoonlijk vond ik de variant van 4,5 inch wat handzamer, het scherm is makkelijker met één hand te besturen. Niet dat de Moto G (2014) helemaal onbruikbaar is met één hand, maar ik krijg mijn duim niet op een normale manier in de uiterste hoeken van het apparaat.

Ik vind het ook een aderlating dat de Moto G (2014) geen ondersteuning biedt voor 4G-netwerken. De originele Moto G deed dat ook niet, maar daarvan is wel een variant verschenen die dat alsnog doet voor vrijwel dezelfde prijs. De Moto G (2014) had de snellere standaard gewoon in alle versies moeten ondersteunen. Waar Motorola vorig jaar nog vooruitstrevend was, laat het nu kansen liggen.


Verder voelt de Moto G (2014) gelukkig weer lekker snel aan. Dat hoeft geen wonder te heten; het toestel draait op Android 4.4 KitKat en Motorola heeft dat besturingssysteem vrijwel ongemoeid gelaten. Vrijwel alle fabrikanten kiezen ervoor om Android licht of ingrijpend aan te passen en dat komt de snelheid vaak niet ten goede. Een groot voordeel van de Moto G (2014) is natuurlijk dat Android-updates ook snel worden uitgerold.

Interface


Motorola laat de interface dus vrijwel ongemoeid en ik ben daar blij mee. Er zijn maar weinig fabrikanten die de standaarduitvoering van Android op visueel vlak kunnen overtreffen, over het algemeen doet men er eerder juist afbreuk aan.


Toch mist de Moto G (2014) wel wat zinnige functies die de meeste andere fabrikanten wel implementeren. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om met één druk alle geopende apps af te sluiten of een balk met schakelaars voor Bluetooth, GPS en WiFi in het overzicht van notificaties.

Software


Motorola voegt geen nutteloze applicaties aan de Moto G (2014) toe. Althans, ik ben ervan overtuigd dat Motorola gelooft in hetgeen het toevoegt. In totaal beschikt de Moto G (2014) over 35 applicaties en dat is nauwelijks meer dan bij een Nexus-toestel het geval is. Motorola voegt naast de standaard-apps van Google dus nauwelijks iets toe.

Zo is er Assist, waarmee de Moto G (2014) automatisch in handsfreemode gaat als je aan het rijden bent of een stil profiel kan inschakelen, bijvoorbeeld als je gaat slapen. Met de Migreren-app zet je makkelijk data van je oude toestel over naar de Moto G (2014), er is compatibiliteit met Android-apparaten en iPhones, al gaat het in het laatste geval alleen om contacten en de agenda. Sony heeft dat bijvoorbeeld beter voor elkaar en zet bijvoorbeeld ook foto’s, muziek en video’s over.


Er is de Alert-app waarmee gebruikers een contactpersoon kunnen instellen voor gevallen van nood, ook wordt je locatie om de zoveel tijd naar een server verzonden zodat anderen kunnen nagaan waar je bent als dat nodig is. JE kan je afvragen of je deze app veel toevoegt. Het zit wel goed in elkaar, maar ik denk dat niet veel mensen deze mogelijkheid zullen gebruiken.