2min

Geluid, scherm en accuduur

Geluid


De speaker van de Lumia 830 zit op de achterzijde. Doorgaans is dat niet zo’n beste locatie omdat de speaker dan geblokkeerd kan worden door de hand of een ondergrond. Dat valt bij deze smartphone gelukkig wel mee omdat de achterkant een beetje gebold is.

Maar dat betekent helaas niet dat het geluid goed is; het volume kan wel vrij hard maar klinkt vrij blikkerig en ongedetailleerd. Lage tonen zijn bovenmaats afwezig en hoge tonen komen ook niet goed uit de verf. Ik vind het absoluut geen plezier om een muzieknummertje te beluisteren met de Lumia 830.


Scherm


Microsoft heeft de Lumia 830 voorzien van een scherm van 5 inch met een resolutie van 720 bij 1280 pixels. Dat komt neer op 294 pixels per inch en dat is beduidend minder dan de gemiddelde high-end smartphone. Het beeld is absoluut niet slecht, maar we hadden natuurlijk niet geklaagd als Microsoft had geopteerd voor een Full HD-scherm.

Bij de dure Lumia’s wordt doorgaans gekozen voor een AMOLED-scherm, maar in dit geval is het een IPS LCD-scherm. Dat betekent dat kleuren wat minder opdringerig ogen, maar ook dat zwartwaarden minder intens zijn. Bij Windows Phone worden juist veel zwarte vlakken gebruikt en dat valt dus wel op.

Ik heb bij de bouwkwaliteit al kritiek geuit over de laag Gorilla Glass, maar ben nog niet helemaal klaar. Het scherm heeft namelijk ook veel last van vingerafdrukken. Dat is geen regelrechte ramp maar het doet wel afbreuk aan de ervaring en maakt het scherm zeker met tegenlicht wat lastiger af te lezen.

Accuduur


Om de accuduur van smartphones te testen onderwerpen we alle toestellen aan een test waarbij urenlang een Youtube-video via WiFi wordt getoond. Daarbij stellen we zaken als draadloze verbindingen en schermverlichting zoveel mogelijk op dezelfde manier in om verschillen te voorkomen en de vergelijking dus zo eerlijk mogelijk te houden. De weergegeven waarde is het aantal procent dat per uur van de acculading wordt afgesnoept.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


De Lumia 830 consumeert per uur een krappe 11,5 procent en dat is een best nette score. Zeker als je het vergelijkt met de vlaggenschepen waarmee de Lumia 830 concurreert. Als je rustig aan doet met de Lumia 830, kan je ook best twee dagen uit één acculading persen.

Helaas ontbeert de Lumia 830 wel een extreme energiebesparingsmode zoals we bij Android-toestellen steeds vaker zien.