Prestaties (systeem)

De Xperia Z5 heeft twee quad-core processors aan boord. Te allen tijde wordt er echter maar één van gebruikt, omdat ze voor verschillende doeleinden bedoeld zijn. De ene voor energiebesparing, de andere voor brute rekenkracht. Het mag duidelijk zijn dat bij benchmarks voornamelijk de tweede helft aan bod komt.

Bij de Xperia Z3+ had Sony het probleem dat de hitte die de Snapdragon 810-chipset produceerde niet voldoende werd afgevoerd. Daardoor ontstonden oververhittingsproblemen die ervoor zorgen dat het toestel uitviel. Om dit tegen te gaan zorgde Sony er met een firmware-update voor dat de kloksnelheid van de processors werd verlaagd wanneer de temperatuur te hoog opliep. Dit had natuurlijk als nadeel dat de systeemprestaties er ook onder te lijden hadden, de Xperia Z3+ kwam daarom in de benchmarks niet goed uit de verf.

In AnTuTu laat de Xperia Z5 direct zien dat Sony van de fouten met de Xperia Z3+ heeft geleerd. De prestatie in de benchmark komt een stuk dichter in de buurt van bijvoorbeeld de HTC One M9, welke ook over de Snapdragon 810-chipset beschikt.

Benchmark: AnTuTu Benchmark 5 – Total


Ook in de Work-benchmark van PCMark is de prestatie beduidend beter dan wat de Xperia Z3+ destijds liet zien. De Xperia Z5 weet in deze test zeer netjes te presteren.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work performance


Wat systeemprestaties betreft is Sony met de Xperia Z5 gelukkig weer aardig bij de les. Aangezien dat met de Xperia Z3+ wel anders was, stemt dit mij tevreden. Het is goed te zien wat een extra heatpipe (en een hoop kritiek) kan opleveren.