3min Devices

Review: Samsung Galaxy S7 (Edge) – Sublieme accuduur, camera en prestaties

Conclusie

Waar Samsung met de Galaxy S6 terugkwam op fouten die het gemaakt had met de Galaxy S5, is het bij de Galaxy S7 deels hetzelfde verhaal. De Galaxy S7 is weer waterdicht en er is weer een microSD-poort aanwezig. Zo komt Samsung dus terug op enkele bekritiseerde eigenschappen van de Galaxy S6.

Het sterkste punt van de Galaxy S7 is wat mij betreft de camera, want deze presteert subliem. Zeker bij een matige tot slechte belichting stijgt de Galaxy S7 echt ver boven de massa uit. Het terugschroeven van het aantal megapixels zorgt gemiddeld genomen voor een veel betere foto. Qua detail merk je het verschil in megapixels wel, maar dit neem ik met plezier voor lief in ruil voor de betere belichting.

De Galaxy S7 is dankzij de Exynos 8890-chipset een stuk sneller geworden. Zeker in grafisch opzicht zijn er grote stappen gezet, waardoor games een stuk vloeiender draaien. De hoge schermresolutie blijft natuurlijk wel een struikelblok. Samsung heeft ook aan de accuduur gewerkt: de chipset is zuiniger en de accucapaciteit is verhoogd. Daardoor gaat de Galaxy S7 aanzienlijk langer mee op één lading, dankzij Quick Charge 2.0 kan het toestel ook weer snel van een nieuwe lading worden voorzien.

Samsung gaat net als in het verleden de mist in als het aankomt op de software. Android draait wel vloeiend, maar al direct uit de doos is bijna 10GB in beslag genomen door het besturingssysteem en de meegeleverde apps. Die meegeleverde apps zijn bovendien nog eens veelvuldig dubbelop en gewoon gratis te verkrijgen, waardoor de meerwaarde zeer matig is. Ook het standby-scherm had véél beter moeten zijn als ik kijk naar hetgeen Samsung’s concurrentie voor elkaar heeft gebokst.

Waar de Edge-variant bij de Galaxy S6 nog als bijproduct werd neergezet, lijkt Samsung dit jaar de Galaxy S7 Edge als het primaire model neer te zetten. Ik zie persoonlijk geen enkele reden om het extra geld voor dit model neer te tellen. Functioneel gezien voegt het gebogen scherm niks toe, er wordt nogal eens foutieve invoer van je handpalm geregistreerd en bij lichte beelden zie je op het gebogen gedeelte een heel duidelijk verschil in schermhelderheid. Het grootste voordeel van de Galaxy S7 Edge is wat mij betreft dat de accucapaciteit ten opzichte van de reguliere Galaxy S7 aanzienlijk hoger is.

De Galaxy S7 is in veel opzichten de beste Android-smartphone van het moment. De camera is het sterkste punt, maar ook de rekenkracht en accuduur mogen er wezen. Samsung’s keuze om de waterdichte behuizing en microSD-poort terug te brengen kan ik enkel toejuichen.
8.8
  • De waterdichte behuizing en microSD-poort zijn terug;
  • De camera presteert uitstekend;
  • Dankzij nieuwe chipset een absolute krachtpatser;
  • Goede accuduur en oplaadtijd van anderhalf uur;
  • Veel dubbele en gratis apps die niet te verwijderen zijn;
  • Edge-scherm blijft een absolute gimmick;
  • Standby-scherm mist nog veel functionaliteit;