Camera
De camera, de eerste telefoon met een dergelijke camera. Maar hoe nuttig is nou een twaalf megapixel-camera? Is de foto gemakkelijk en effectief te delen en te bekijken? Kan ik overal mijn glorieuze momenten delen en ook instant en snel? Dat wordt hieronder besproken.Samsung wil namelijk met deze telefoon bereiken dat men de foto’s kan delen naar de webpagina’s die voor hem of haar belangrijk zijn. Slaagt de fabrikant hierin, of is het een leuke feature die eigenlijk maar half is uitgewerkt?
Hoe nuttig is twaalf megapixel?
De camera is het paradepaardje van deze telefoon. Twaalf megapixel, de eerste telefoon in de wereld die met een twaalf megapixel-camera komt. Maar dat is eigenlijk niet zo boeiend. Het is een prestatie, dat zeker, maar het aantal megapixels zegt eigenlijk maar heel weinig. Het is een impressie van de resolutie die je kan verwachten, niets meer en niets minder. Samsung verzekerde Techzine ervan dat ook de lens dik in orde zou zijn. Want dat telt dan weer wel, zodat de kwaliteit van de foto’s prima is.

Een twaalf megapixel-camera is eigenlijk volledig overkill. Als ik mijn foto upload naar Twitter, Hyves, Facebook of wat dan ook, dan zal hij verkleind worden. De twaalf megapixels? Niks meer van over. De foto wordt verkleind naar een resolutie van misschien 2 of 3 megapixels. De enige manier waarop je volledig gebruik kan maken van de twaalf megapixels is door de bestanden over te slepen via Bluetooth of het USB-kabeltje. De foto’s op je computer te zetten en vervolgens in een fotoalbum te gooien. Ook hierbij moet je oppassen dat de foto’s niet verkleind worden.
Veel webbased-fotoalbums verkleinen namelijk de foto naar bijvoorbeeld 1600 pixels, zodat diskspace gespaard wordt. Dat zorgt er dus voor dat de twaalf megapixels eigenlijk geen nut hebben. De twaalf megapixel-camera is dus niets meer dan een marketingpraatje en eigenlijk volledig overbodig.
Het nemen van een foto
Het nemen van een foto is iets wat Samsung ontzettend goed heeft uitgewerkt. Door middel van de camera-toets op de zijkant van het toestel kan in een aantal luttele seconden de camera-interface voorbereid worden, men kan dan gelijk de foto schieten.
De flitser laadt zichzelf vrij snel op en de instellingen zijn in overvloed aanwezig. Het is net een echte camera en dat biedt potentie. Zo is het heel goed mogelijk om deze telefoon als camera-vervanger te gebruiken. De foto’s zijn niet zo goed als een spiegelreflexcamera, en dat lijkt me ook logisch. Maar toch maakt het toestel heel aardige foto’s. De instellingen zijn ook prima, het is bijvoorbeeld mogelijk om de ISO-waarde in te stellen, of juist een contrast om de afbeelding te heen te plaatsen. Je kan opgeven in welke scene de foto zich bevindt, daglicht, donker, nachtfoto en dergelijk. De kleuren kunnen veranderd worden enzovoorts. Een prima set met instellingen dus.

Maar in hoeverre gaat iemand een telefoon als camera-vervanger gebruiken? Persoonlijk gebruik ik de camera van m’n telefoon alleen eventjes om snel een foto mee te schieten die ik vervolgens wil delen met mijn Twitter-vrienden en Hyves-vrienden. Als ik op reis ga of wat dan ook, zorg ik er meestal voor dat er een spiegelreflexcamera is ingepakt. Maargoed, mocht je beide dingen willen vervangen en er één apparaat van maken, dan is dit toestel toch wellicht iets voor je.
Het delen van een foto
Het snel schieten van een foto is wel in orde, de flitser is goed en de kwaliteit van de foto ook. Het delen dan. De foto is gemakkelijk terug te roepen en vervolgens kan het deelproces beginnen. Het verzenden van een foto kan via een bericht, via e-mail en via Bluetooth. Verder kan ik de foto nog uploaden naar het internet. Meer mogelijkheden zijn niet voor handen, maar dat hoeft ook niet uit te maken.
Wat wel opvalt is dat er geen aparte Hyves-applicatie, Twitter-applicatie, FaceBook-applicatie, MySpace-applicatie of soortgelijke is geïnstalleerd. Voor een telefoon die zich richt op het delen met vrienden, zou je verwachten dat je ook kan en mag zien wat vrienden ervan vinden en dergelijk. Toch een gemis, zeker omdat vele smartphones er gewoon mogelijkheden voor hebben. Hier ontbreekt dat echter.

Om een foto te uploaden klik je dus uploaden naar web aan. Daar kan je vervolgens kiezen op welke netwerken de foto moet komen. De keuze is vrij groot, er is ondersteuning voor YouTube, FaceBook, MySpace, Picasa, Photobucket, Flickr en Friendster. Twitter en Hyves lijken te ontbreken, toch een gemis eigenlijk. Zeker omdat deze netwerken steeds populairder worden en vooral Hyves is erg populair in Nederland.
De lijsten kunnen echter vanaf afstand beheerd worden, er is dus wel degelijk een mogelijkheid dat men de sociale netwerken alsnog gaat ondersteunen. Het uploaden naar de netwerken gaat prima, echter wordt de foto wel geresized tijdens het uploaden. Waardoor dus de kwaliteit van de twaalf megapixel naar beneden gaat. Je meldt jezelf vooraf aan en zodoende wordt er toestemming gegeven om de foto erop te zetten. Het werkt allemaal verrassend prima. Toch heb ik wel nog wat wensen, zo zijn de functies die er nu op zitten nogal basic. Vrij standaard. Je kan bijvoorbeeld niet zomaar een album selecteren en dergelijk. Jammer. Vrij toegankelijk is het ook allemaal niet, als computerhobbyisten zullen we het allemaal wel snappen, maar of mijn ouders dit gaan snappen durf ik toch in twijfel te trekken.
