6min

Windows Mobile 6.5

Windows Mobile


Windows Mobile 6.5 moet ervoor zorgen dat de nare smaak in de mond, die automatisch naar voren komt bij Windows Mobile, verdwijnt. Om dit te testen heb ik de TouchFlo-interface maar even uitgezet en die zal ik dan ook niet behandelen in deze review. Dat is ook niet nodig, want het enige wat vernieuwt is, is het kleurgebruik in de interface. Verder is het allemaal meer van hetzelfde.

Daar staat tegenover dat de TouchFlo-interface nu wel het weer biedt op het homescreen en dat de People-pagina veranderd is. Nu worden de favoriete contacten weergeven in een tabel, gevuld met fotootjes. Er is zo meer ruimte voor favoriete contacten, omdat er voorheen maar één tegelijk weergegeven werd. Er is ook een extra tabblad bijgekomen genaamd programma’s, die niets toevoegt aan het geheel. Hij laat enkel een aantal snelkoppelingen zien naar programma’s. Die snelkoppelingen kun je uiteraard zelf wijzigen en verwijderen. TouchFlo is dus eigenlijk amper veranderd, maar dat betreur ik niet. TouchFlo biedt namelijk nog steeds datgene wat Windows Mobile aantrekkelijk maakt!


Het lockscreen van Windows Mobile 6.5 is veranderd. Er is nu een slider (iPhone-unlock-achtig), die gelijk laat zien hoeveel nieuwe notificaties er zijn. Wanneer je de slider uitklapt is te zien welke notificaties er zijn. Bijvoorbeeld gemiste oproepen en sms’jes worden hier dus geplaatst. Het unlockscreen is toch een hele verbetering. Het laat in ieder geval duidelijk zien hoe het ervoor staat en of je nog gemist wordt.

Windows Mobile 6.5 biedt verder een nieuw startscherm. Het scherm waar je op terecht komt nadat je de telefoon unlockt hebt dus. Dit scherm laat je eenvoudig naar allerlei onderdelen van de telefoon gaan, is overzichtelijk en biedt snel toegang tot belangrijke zaken. Het biedt echter verder niets bijzonders en springt niet echt uit. Toch zorgt het ervoor dat je in ieder geval snel en zonder stylus bij je gegevens kan. Een hele verbetering ten opzichte van voorgaande Windows Mobile-versies dus.


Verder heeft Microsoft het menu verbeterd, wat nu tevoorschijn komt als een honigraat met grote knoppen waar je eenvoudig op kan drukken. Dat biedt echter ook nadelen, zo is de volgorde van applicaties niet vast te stellen. Men mag enkel instellen dat de applicatie vastgepint wordt aan de bovenkant, de volgorde en dergelijk valt niet in te stellen. Daarnaast heeft men de stylus al gauw nodig na het starten van een applicatie. Toch een gemiste kans.

Windows Phone


Daarnaast biedt Microsoft twee nieuwe diensten aan met de komst van Windows Mobile 6.5. Namelijk, MyPhone en Marketplace. Beide diensten zijn ook beschikbaar voor eerdere versies van Windows Mobile, maar werden met de komst van Windows Mobile 6.5 officieel aangekondigd en live gezet. De twee diensten moeten ervoor zorgen dat Microsoft haar nieuwe slogan waar kan maken: Waar je ook bent, Windows gaat met je mee. Maar lukt dit ook?


MyPhone
De eerste dienst, die al enige tijd online stond in bèta, is MyPhone. Een dienst die heel erg veel lijkt op MobileMe, de synchroniseer dienst van Apple. Nou, MyPhone doet dus eigenlijk precies hetzelfde. Het synchroniseert je gegevens en je kan je telefoon blokkeren enzovoorts. Er is een verschil, MyPhone is goedkoper.

MyPhone biedt echter ook wat gratis diensten, die bij MobileMe ook al betaald zijn. Het synchroniseren naar Windows Live is namelijk gratis. MyPhone synchroniseert contacten, agendapunten, taken, sms’jes, favorieten, foto’s, muziek, video’s en documenten. Eigenlijk alle data op je mobiele telefoon die van belang is dus. Het synchroniseren gebeurd op een vast tijdstip, meestal midden in de nacht. Alles wordt dan nagelopen en indien nodig veranderd of verwijderd.

Android biedt eigenlijk hetzelfde, maar dan met de Google diensten. Een groot verschil tussen beide diensten is echter dat het bij Android door middel van push gebeurd. Zodra je iets aanpast, past Google het ook aan op je webdiensten. Bij MyPhone heb je dus altijd maximaal twaalf uur vertraging, omdat het toch midden in de nacht gebeurd. Een nadeel, maar niet significant.


MyPhone biedt ook premium-features. Deze diensten, die dan weer wel geld kosten, zorgen ervoor dat je je telefoon kan bellen en blokkeren. Eigenlijk kan je je telefoon op afstand ‘beheren’ op macroniveau. Het bellen is handig als je je telefoon kwijt bent, ook als het toestel op stil gaat zal het toestel gewoon overgaan en geluid maken. Als je hem verloren bent kan je ook een melding naar de telefoon sturen, zodra iemand het toestel dan unlockt wordt de melding zichtbaar. Daar kan je dan bijvoorbeeld iets neerzetten als: ‘Ik ben dit toestel kwijt, bel me alsjeblieft op mijn thuistelefoonnummer!’. Als dat allemaal niet mag baten, is er de mogelijkheid om de hele telefoon leeg te gooien (wipen dus) vanaf afstand. Handig als je telefoon gejat is, niemand heeft immers wat te maken met jouw persoonlijk gegevens.

Marketplace
De andere nieuwe feature is Marketplace. De Windows Mobile-variant op Apple’s App Store en de Android Market. De Marketplace bevat, op het moment van schrijven, echter nagenoeg weinig applicaties en testen zijn dan ook niet optimaal. Opvallend is wel dat de applicaties die Microsoft beschikbaar zou stellen bij lancering (zoals een Telegraaf-applicatie) gewoon niet terug te vinden zijn in het reviewexemplaar dat ik heb gekregen.

Ik durf nog maar weinig te vertellen over Marketplace, doordat er vrijwel geen applicaties instaan is het heel lastig om het goed te testen. Het werkt allemaal echter wel gewoon goed en het installeren van die ene applicatie die erin staan, werkt ook goed. Op het homescreen staat populair, nieuw, categorieën en mijn toepassingen. De applicaties zijn dus onderverdeeld.


Verder is er een zoekbalkje beschikbaar en vier applicaties worden uitgelicht. Eigenlijk weinig bijzonders en zeker niet iets waarvan ik zeg: hierin kan Windows Mobile uitblinken! Het bekijken van een applicatie geeft ook gewoon een overzichtje met een beschrijving en een button om te installeren. Daar staat tegenover dat er ook recensies en screenshots beschikbaar zijn, maar ook dit maakt mij niet warm of koud.

Alledaags gebruik


Wat dagelijks gebruik betreft is er eigenlijk maar weinig veranderd of verbeterd. Windows Mobile biedt namelijk nog steeds hetzelfde aan, want HTC heeft hier gewoon zijn eigen schil omheen gelegd. Ik kan dus concluderen dat het nog steeds net zo prima werkt. Verdere details zijn terug te vinden in bijvoorbeeld de review van de Touch Pro 2.

De echte discussie waar het echter om gaat bij alledaags gebruik lijkt me de grootte van het scherm en de schermresolutie. Een scherm van 2,8 inch met een schermresolutie van 240×320 pixels is namelijk toch wat aan de kleine kant. Mijn bevinding is echter dat het niet onmogelijk is.


Als je je telefoon echt veel gaat gebruiken is het niet aan te raden om een telefoon te nemen met deze resolutie. Toch is het werken ermee wel te doen en biedt het ook voordelen. Zo is het toestel kleiner en dus compacter. Daar tegenover staat dat er beduidend minder op het scherm past en dat men creatieve manieren moet vinden om de informatie over te dragen. Het browsen van websites wordt gewoon lastiger omdat de pagina zo klein wordt weergegeven. Dat zijn dingen waar je zeker rekening mee moet houden als je de keuze maakt wat betreft schermresolutie. Ik zou dus concluderen: het is niet onmogelijk, maar je moet bij jezelf te raden gaan of het wenselijk is.