2min

Tags in dit artikel

,

Camerakwaliteit

De Samsung Galaxy S9+ voegde vorig jaar een extra zoomlens toe (2x optische zoom). Dit jaar krijgt de Galaxy S10+ ook een aparte breedhoeklens mee. Alle specificaties op een rijtje van de drie camera’s: 12 MP (f/1.5-f/2.2, OIS), 12 MP (f/2.4, OIS) telefoto en 16 MP (f/2.2) breedhoek. Die laatste heeft geen optische beeldstabilisatie, maar voor breedhoekfoto’s is dat minder kritisch.     Op vlak van camerakwaliteit is er weinig veranderd vergeleken met de Galaxy S9+. Het zijn dezelfde cameramodules, die nu worden bijgestaan door een derde lens. LG doet het al langer met zijn topsmartphones, maar we zijn blij dat Samsung breedhoek omarmt. In tegenstelling tot optische zoom kan je met een breedhoeklens foto’s nemen die je anders nooit zou kunnen nemen. Na twee weken blijven we de functie gebruiken, terwijl de telefotolens verlaten achter blijft. Enige opmerking: de breedhoeklens mist autofocusfunctionaliteit. De fotokwaliteit is net als vorig jaar uitstekend. Met wat er vandaag beschikbaar is op de markt, steken de Huawei Mate 20 Pro, iPhone XS en dit toestel er bovenuit. Vooral in optimale lichtomstandigheden toont de Galaxy S10+ een indrukwekkend dynamisch bereik. Ze zijn dikwijls wel een tikkeltje te overbelicht. Populair bij heel wat mensen, maar daarom niet natuurgetrouw.  

In tegenstelling tot de Huawei Mate 20 Pro heeft de Galaxy S10 geen aparte nachtmodus, en dat merk je.

  Wanneer het schemert, levert de Galaxy S10+ zelfs de beste foto’s van allemaal af door een prima ruisonderdrukking. De resultaten ogen realistisch en zuiver zonder dat je een speciale nachtmodus nodig hebt. Wanneer het echter donker wordt, scoort de naaste concurrentie beter. In tegenstelling tot de Huawei Mate 20 Pro heeft de Galaxy S10 geen aparte nachtmodus, en dat merk je. Foto’s zijn te donker en moeilijk om scherp te nemen wanneer er beweging in beeld is.

Selfie & video

Portretfotografie is uitstekend bij de Galaxy S10+. De telefoon herkent haast altijd de contouren van de persoon in kwestie en maakt de achtergrond wazig. Dankzij Live Focus kan je na het nemen van de foto nog de achtergrond meer of minder wazig maken. Vooraan heeft de Galaxy S10+ een dubbele camera: 10 MP (f/1.9) zonder optische beeldstabilisatie en een 8 MP (f/2.2) RGB-dieptesensor. Die laatste ontbreekt bij de Galaxy S10 en voegt extra diepte-informatie toe. Portretselfies zien er uitstekend uit en dikwijls behoorlijk natuurgetrouw. Opvallend: elke selfie is opvallend overbelicht.  

Selfies nemen in omgevingen met weinig licht raden we niet aan.

  Selfies nemen in omgevingen met weinig licht raden we echter niet aan. Ondanks de f/1.9-lens krijgen we regelmatig een teleurstellend resultaat voorgeschoteld. Wie graag video’s opneemt, haalt met de Samsung Galaxy S10+ het allerbeste toestel in huis dat vandaag beschikbaar is. Je kan 4K in 60fps opnemen of slow motion (1080p@240fps of 720p@960fps). De optische beeldstabilisatie is uitstekend om al wandelend op te nemen. De Galaxy S10+ ondersteunt ook HDR-video-opname, voor wie daar graag mee experimenteert.