3min

Tags in dit artikel

, , ,

Software & interface

Tijd om de Nexus voor het eerst op te starten. Als je de telefoon voor het eerst opstart komt een grote X tevoorschijn met felle kleuren. Dit gaat zo door voor ongeveer twintig seconden en dan is de telefoon opgestart en wordt je begroet door het welkomstscherm dat kort uitlegt hoe de telefoon werkt. Ook heb je een Google-account nodig om de telefoon te gebruiken. Als je die niet hebt kun je die alsnog aanmaken.


Een aardige en leuke feuture van de Nexus one is het gebruik van ‘live wallpapers’, dit houdt in dat er niet alleen maar een statisch plaatje wordt getoond, maar dat je achtergrond dynamisch is. Zo kun je niet alleen een bewegend plaatje laten zien, maar er is bijvoorbeeld ook een live wallpaper die je locatie laat zien aan de hand van je gps-coördinaten.

De Nexus One bevat alle standaard Google-applicaties zoals GMail, Calendar, Camera, Maps en de browser. Omdat het mailen, sms’en en bellen en dergelijk eigenlijk op elke Android-telefoon hetzelfde is, ga ik in deze review daar niet verder op in. Meer informatie hierover tref je aan bijvoorbeeld aan in onze HTC Legend-review of de HTC Magic-review.

Interface


Zoals gezegd draait de Nexus One op Android 2.1 met de codename Eclair. Inmiddels kan wel gesteld worden dat het platform volwassen geworden is en dat het gebruik ervan zeer prettig is.


De interface werkt zoals gezegd prettig. Mede dankzij de Snapdragon-processor werkt deze snel en accuraat. De interface werkt door middel van zogenaamde widgets. Deze kun je op de drie schermen van de interface plaatsen en zijn zeer divers.


De interface werkt zoals gezegd goed, maar toch werkt hij nog niet zo soepel als op de iPhone. Daar staat dan weer tegenover dat ongeveer alles is aan te passen. Staat het lettertype je niet aan, dan kun je het gewoon veranderen. Andere interface? Geen probleem, zo geregeld. Voor mensen die hier niet van houden is de telefoon misschien minder geschikt.

Android Market


Elk zichzelf respecterend smartphone-besturingssysteem heeft het tegenwoordig, een applicatiewinkel. Hierin kunnen gebruikers duizenden gratis en betaalde applicaties downloaden. Er zijn een hoop applicaties te krijgen in de Andoid Market, waarvan het merendeel tools is. Er zijn echter ook een paar games te vinden. Een gemiste kans voor Google is dat er alleen te betalen is met een creditcard. In Amerika mag dan bijna iedereen een creditcard hebben, maar in Nederland en in een aantal andere landen van Europa is dat niet het geval.

Ook kunnen sommige applicaties nogal onduidelijk zijn voor nieuwe gebruikers. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je net een leuke applicatie ziet, maar die alleen geschikt is om te draaien onder Android 1.6, of dat je er root-toegang voor nodig hebt. De Android market heeft dus wel potentie, maar soms wou ik dat Google net zulke restricties als Apple had en dat de market meer applicaties had. Zoals gezegd heeft de market dus potentie, maar daar het is voor de gewone mens net iets te technisch.