2min

Tags in dit artikel

, ,

De Samsung 840 Pro Series

In tegenstelling tot Intel maakt Samsung gebruik van een controller die door het bedrijf zelf ontworpen is. Zoals Samsung al met de naamgeving suggereert, is de Samsung 840 Pro Series ook goed toe te passen in de zakelijke markt. Samsung stelt bijvoorbeeld dat de 840 Pro Series ook toe te passen is in servers.

De controller die Samsung voor de 840 Pro Series ontwikkelde, draagt de naam MDX mee. Er wordt gebruik gemaakt van ARM-rekenkernen die draaien op een kloksnelheid van 300 MHz. Een handige functie van de controller is dat deze -zelfs als de SSD gebruikt wordt- data kan optimaliseren. Data-optimalisatie is bij SSD’s gebruikelijk, maar dat dit ook gebeurt terwijl andere taken draaien is een stuk unieker en natuurlijk ook effectiever.


Samsung heeft ten opzichte van de 830-serie ook nieuw opslaggeheugen in de SSD geplaatst. Samsung maakte in de 830-serie al gebruik van geheugen dat op 20nm geproduceerd werd. Intel maakte pas net die overstap. Samsung heeft het al voor elkaar om dit proces verder door te ontwikkelen, wat resulteert in een hogere doorvoersnelheid ten opzichte van de 830-serie, waardoor de prestaties uiteraard hoger uitvallen.

De 840 Pro Series van Samsung wordt uitgebracht in drie varianten waarbij de opslagruimte het verschil maakt. In dit artikel bespreken we de 840 Pro Series met 256GB opslagruimte, maar Samsung heeft ook versies met 128GB en 512GB aan opslagruimte beschikbaar.


Samsung biedt 5 jaar garantie bij de 840 Pro Series, wat in het high-end segment van SSD’s inmiddels zo goed als normaal is geworden.

Samsung komt overigens ook met niet-professionele varianten op de 840 Pro Series, welke logischerwijs de naam 840 Series zullen dragen. Deze SSD’s zullen mogelijk een nieuw tijdperk inluiden doordat er gebruik wordt gemaakt van opslagchips welke gebaseerd zijn op de techniek TLC, wat staat voor Triple Level Cell.Dankzij deze techniek kunnen cellen drie bits bewaren, in plaats van één of twee zoals voorheen gebruikelijk was. Hierdoor zijn er minder chips nodig om dezelfde opslagcapaciteit te bereiken, wat een nieuwe doorbraak in de prijzen voor SSD’s kan betekenen.