3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Camera

De HTC One heeft dus een camera met een schrikwekkende resolutie van vier megapixels. De camera legt video’s vast in Full HD met een snelheid van 30 beelden per seconde.


De camera-applicatie van de HTC One is vrij eenvoudig. Er zijn verspreid over het scherm knoppen voor het wijzigen van de flitser, cameramode, instellingen, zoom en filter. Er zijn knoppen om direct een foto te nemen of een video te starten en als laatste kan je ook snel naar de galerij met reeds gemaakte foto’s toe.

Wat betreft de instelling van de camera kan je wijzigingen maken in de timer, beeldverhouding, resolutie, sluitertijd, contrast, verzadiging, scherpte, ISO en witbalans. Dat is aardig wat voor een smartphonecamera.


Foto’s


Wanneer je meerdere foto’s achter elkaar probeert te nemen is de camera redelijk snel, maar niet zo snel als die van de Samsung Galaxy S4. In een seconde tijd kan je maximaal acht foto’s schieten. Omdat de UltraPixel-camera goed zou moeten presteren in het donker nam ik ook een foto zonder flitser en belichting.

1: Externe belichting, 2: Slechte belichting en flits, 3: Zelfde, zonder flits.

De foto’s die binnen zijn genomen zijn niet slecht, op de derde foto na. Ik heb het de HTC One aardig moeilijk gemaakt, maar had eerlijk gezegd wel iets meer verwacht dan een korrelige donkere foto. De UltraPixel-lens maakt zijn status vooralsnog niet waar. Zoals gezegd stel ik de camera van de HTC One in een ander artikel tegenover topmodellen van andere fabrikanten, wellicht dat de waarde van de UltraPixel-sensor dan duidelijker wordt.

1: Buiten, van dichtbij, 2: Op korte afstand

Buiten weet de HTC One redelijk goed te presteren, maar de beperking van 4 megapixels wordt wel snel duidelijk wanneer ingezoomd wordt op de foto. In het geval van de blauwe Jaguar is ook wat ruis zichtbaar op de foto.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

Ook op de laatste twee foto’s is duidelijk ruis te zien, opnieuw vooral op de blauwe auto en natuurlijk op de ingezoomde foto, maar dat is op zich niks bijzonders.

Al met al moet ik vooralsnog stellen dat de UltraPixel-camera de belofte niet inlost en dat HTC iets nieuws heeft geprobeerd, maar zonder resultaat. Misschien had het Taiwanese bedrijf er beter aan gedaan om zowel de sensor als het aantal megapixels groter te maken. Nu heeft het eigenlijk gewoon het aantal megapixels lager gehouden om de individuele pixels groter te maken, zodat ze meer licht kunnen vangen. Dat levert in veel gevallen bovendien ruis op.

Video’s


Ondanks het lage aantal megapixels is de HTC One gewoon in staat om een Full HD-video te schieten. Dat aantal pixels ligt namelijk lager dan 4 megapixels. De resulterende video is qua detail redelijk goed in orde en de stabilisator levert goed werk. De voorbijrijdende auto’s stotteren wel enigszins. Ook merk je dat de camera nogal snel denkt dat de helderheid wellicht aangepast moet worden, wat erg storend is in deze opname.