Ericsson: in 2023 heeft 20 procent van de wereldbevolking 5G

Ericsson voorspelt dat er in 2023 maar liefst 1 miljard 5G-breedbandabonnementen zijn. De groei van het aantal abonnementen is daarmee enorm. Dat voorspelt het bedrijf op basis van de snelle ontwikkelingen die plaatsvinden omtrent de technologie en de groeiende vraag naar snelle en stabiele internetverbindingen. Vooral met de opkomst van het Internet-of-Things kan 5G een grote rol van belang spelen.

Ericsson verwacht dat tegen het einde van 2023 zo’n twintig procent van de wereldbevolking toegang zal hebben tot 5G. Dat zal eerst in dichtbevolkte gebieden worden uitgerold, beginnende in 2019. Ericsson denkt dat de eerste 5G-netwerken uitgerold worden in landen als de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan en China.

Extreme groei dataverkeer

Ook voorspelt Ericsson een behoorlijk extreme groei van het mobiele dataverkeer. Verwacht wordt dat in 2023 het dataverkeer acht keer zo groot is en dat er per maand 110 exabytes aan data geconsumeerd worden. Ter vergelijking: dat is zo’n 5,5 miljoen jaar aan HD-videostreaming.

Die toename is overal te zien, waarbij Noord-Amerika uiteindelijk met 7GB per maand het hoogste gemiddelde verbruik per smartphone heeft. De belangrijkste groeifactor ligt in videoconsumptie en de veranderende content die gestreamed wordt. Zo worden 360-graden video’s steeds meer bekeken en gebruiken die vier tot vijf keer zoveel bandbreedte als een normale video dat doet.

LTE blijft razend populair

Aan het einde van dit jaar zal LTE de belangrijkste mobiele access-technologie zijn. Eind 2023 zullen er 5,5 miljard abonnementen zijn en is de technologie beschikbaar voor 85 procent van de wereldbevolking.

Voice over LTE (VoLTE) is inmiddels beschikbaar op meer dan 125 netwerken in meer dan 60 landen in alle regio’s. Ook voor VoLTE zullen aan het einde van 2023 5,5 miljard abonnementen zijn afgesloten, wat staat voor meer dan 80 procent van de gecombineerde LTE- en 5G-abonnementen.

Steeds meer smartwatches gebruiken VoLTE-technologie. Gebruikers kunnen zo direct met hun smartwatch bellen zonder dat daarvoor een smartphone in de buurt hoeft te zijn (multi-SIM). Gesprekken kunnen eenvoudig overgezet worden van een smartwatch naar een smartphone.

Steeds grotere capaciteit nodig

Niklas Heuveldop, Chief Strategy Officer en Head of Technology and Emerging Business van Ericsson: “Dit laatste rapport laat trends zien in de groei van mobiele abonnementen en dataverkeer. Daarnaast geeft het inzicht in de manier waarop de industrie wereldwijd probeert te voldoen aan de enorme capaciteitsvraag voor mobiele netwerken. Ook verkent het rapport de opkomst van nieuwe use cases zoals smartwatches, IoT-alarmen en onderhoud en reparatie op basis van augmented reality. Bij de voorbereidingen voor 5G zullen deze trends mede de agenda bepalen voor de mobiele industrie in de toekomst.”

De voorspelling werd gedaan in het kader van de maandelijkse Mobility-rapportage van Ericsson, die hier te lezen valt.