4min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gebruiksgemak en accuduur

Als laptop ervaren we de Miix als een slim en mooi gestileerd apparaat. Het toetsenbord kan vlak worden gebruikt, maar de achterzijde kan ook een paar centimeter omhoog worden gelift waarna deze met een magneetje “vastkleeft” aan het scherm. Op deze manier ontstaat er een meer natuurlijke en ontspannen typehouding. Werken met dit toetsenbord is aangenaam. De hoogte van de toetsen is slechts een millimeter of twee maar desondanks hebben we niet het idee dat we op een plank typen. De toetsen van het toetsenbord werken licht en hebben een duidelijk voelbare klik. De onderlinge verticale afstand van de toetsen is vrij ruim. Normaliter werken we met toetsenborden die minder ruim zijn opgezet, maar na een periode van gewenning ervaren we deze ruimere opzet als prettig. Het touchpad zit op een fijne locatie waarbij de duimen tijdens het typen niet per abuis op de touchpad rusten, waardoor nieuwe invoer niet op een lukrake positie in het document wordt getypt. Het meegeleverde toetsenbord heeft geen ingebouwde verlichting, maar een versie met verlichting achter de toetsen is optioneel wel verkrijgbaar. Ondanks het mooie design, nodigt de Miix niet uit tot het gebruik als volwaardige ‘schootcomputer’. Het pootje rust precies op de knieën van de gebruiker en dit gaat ten koste van de stabiliteit. Ook plat leggen verdient niet de voorkeur. Wanneer je de Miix in het openbaar vervoer wilt gebruiken, zorg dan voor een rugleuning waartegen het scherm kan rusten. De tabletfunctionaliteit is beslist een handige plus, maar door de scherpe randen en hoeken in combinatie met het gewicht van 900 gram nodigt de Miix niet uit tot langdurig gebruik als pure tablet. Om een idee te geven, een vergelijkbare Android- of iOS-tablet weegt nog niet de helft van de Miix. Dit geldt in zekere zin ook voor het Windows 10-besturingssysteem. Windows 10 is dan wel een klasse beter dan de vorige versies, maar we ervaren dit besturingssysteem niet als meest geschikt voor puur tabletgebruik. Het werkt net niet zo intuïtief als de specifiek hiervoor ontworpen besturingssystemen zoals Android of iOS; het werkt allemaal wat priegelig, complex en ingewikkeld. De Miix heeft een prettig werkend touchscreen dat zich licht laat bedienen. Het touchscreen is ook geschikt voor een optioneel leverbare actieve stylus. Bij onze testconfiguratie is deze echter bij de levering inbegrepen. De stylus wordt gevoed door een enkele AAAA batterij. Wanneer de stylus tot een afstand van een centimeter langs het scherm wordt bewogen volgt de cursor de bewegingen vloeiend.

Camera’s en speakers

De Miix heeft zowel een camera aan de voor- als aan de achterzijde van de behuizing. De resolutie aan de achterzijde is voldoende. De lichtgevoeligheid is minder groot. Bij mindere lichtomstandigheden treedt er al vrij snel ruis op. Bij video-opnames valt op dat de framerate van de camera niet constant is; het resultaat is een schokkerige opname. De kleuren van de opnames zijn wat minder levendig en hebben een blauwige zweem. De camera aan de voorzijde van de Miix is duidelijk van mindere kwaliteit. Het plaatje is niet haarscherp, reageert vertraagd en de framerate is laag. Hierdoor blijft de bandbreedte overeenkomstig laag en hiermee voldoet deze prima voor Skype-toepassingen. Rimpeltjes en pukkeltjes zul je bij selfies met deze camera ook niet zo snel ontdekken. Dit kan een plus zijn. De verstaanbaarheid van stemmen in de opnames is eveneens prima. Algehele geluidskwaliteit van het gehele geluidsspectrum in de opnames valt echter tegen. Geluiden in de achtergrond krijgen in de opname een harde metaalachtige klank. Wanneer we onze opnames terugluisteren krijgen we soms de indruk dat we deze hebben gemaakt met een middeleeuws harnas aan.

Accuduur

De accuduur van de 2-cel Lithium Ion batterij met een capaciteit van 39,9 Wh is voor een dergelijke machine ook heel netjes. Bij normaal zakelijk gebruik kan de Lenovo naar verwachting een werkdag zonder zijn lader. De overall performance van de Miix is dus ruim voldoende om goed mee uit de voeten te kunnen. Zakelijk, op school en voor privédoeleinden. Zoals te zien in bovenstaande grafiek scoort de Lenovo Miix 510 qua accuduur vrijwel identiek aan de Surface Pro 4, toch wel de grootste concurrent in deze form-factor.