3min

Tags in dit artikel

,

Installatie en gebruik

Waar we met de HD2 nog wat problemen hadden met het aansluiten van de apparatuur, waren we bij de HD Mini 2 volledig gevrijwaard van moeilijkheden. We hebben de mediaspeler aangesloten middels de bijgeleverde HDMI-kabel, op een Samsung UE32D5720 LED TV. De mediaspeler koos er zelf voor om een 1080p-resolutie uit te zenden en dat is prima in orde. Ook het geluid werkte vanaf het begin af aan mee.

Voordat we echt aan de slag gaan met het apparaat, zorgen we dat de nieuwste firmware-versie geïnstalleerd is. Dit gebeurt middels een USB-stick, ondanks de aanwezige internet-connectie. Waarom geen automatische procedure waarmee de HD Mini 2 zelf firmware kan downloaden?



De originele PlayOn!-apparatuur stond niet bekend om de intuïtieve en mooie interface. Met de introductie van de tweede serie mediaspelers kwam hier echter verandering in. Zoals al in de review van de HD2 wordt gemeld, ziet deze interface er prima uit, het geheel is iets waar je graag naar zal kijken.

De interface is echter, ook in het geval van de HD Mini 2, niet erg snel. AC Ryan heeft bij de introductie van de nieuwe serie PlayOn!-apparaten aangegeven dat er snellere processoren gebruikt waren, maar hier plukt de interface in ieder geval niet de vruchten van, deze is immers gewoon erg traag te noemen. Een voorbeeld hiervan is de opstarttijd van het apparaat; na 45 seconden is de boel pas gebruiksklaar, heb je echter een WiFi-adapter ingeplugd, dan kan je daar gerust nog eens 10 seconden bij optellen. Een minuut is niet heel lang, maar wel lang genoeg om je er aan te ergeren.



De indeling van de menu’s is overigens prima in orde. De aansturing ervan is wederom weer wel een punt van aandacht, maar dit probleem ligt voornamelijk bij de afstandsbediening, hoewel AC Ryan de boel ook logischer in elkaar had kunnen steken. Wisselen van tabblad met behulp van ‘hoofdstuk’-toetsen is mijns inziens niet logisch, vooral omdat de hoofdstuktoetsen niet goed bereikbaar zijn op de afstandsbediening, waarop vooral de pijltjestoetsen gebruikt worden. Het navigeren met de afstandsbediening vereist een bepaalde gewenningsperiode.

Gebruik

Waar we bij de HD2 steen en been moesten klagen over een lange opstarttijd, is dit bij de HD Mini 2 iets minder ernstig te noemen. De afwezigheid van een harde schijf beïnvloedt de opstarttijd op een positieve manier en daarom blijft de opstarttijd onder de minuut. AC Ryan hoeft hier echter niet al te fier op te zijn, we zien immers liever na 10 seconden al een gebruiksklare interface op ons scherm.

Qua indeling van de interface is de HD Mini 2 niet anders dan de HD2. Daarom verwijs ik je hiervoor door naar het kopje ‘Gebruik’ in de review van de HD2.

Ondanks de afwezigheid van een harde schijf is het met de HD Mini 2 wel mogelijk om een NAS te creëren, zodat er via het netwerk data overgezet kan worden. Door bijvoorbeeld een externe harde schijf aan te sluiten op het kastje, kan deze via het netwerk worden benaderd op andere systemen, zodat data kan worden opgehaald en weggeschreven. Helaas wilde dit alleen werken op een Windows-systeem. Een OS X-systeem kregen we niet verbonden met de mediaspeler, door de afwezigheid van ondersteuning van het SAMBA-protocol in OS X. We hebben nog niet met Lion kunnen testen, maar gezien de verbeterde netwerkondersteuning verwacht ik dat met dit besturingssysteem de AC Ryan wel aanspreekbaar zal zijn.