3min

De HTC Titan

Algemeen

HTC lijkt de laatste tijd een beetje geobsedeerd te zijn door unibodybehuizingen. We zagen het recentelijk al bij de HTC Sensation, maar nu heeft ook de HTC Titan een zelfde soort behuizing gekregen. Niet langer schuiven we een klepje van de achterkant van het toestel af, maar het binnenste gedeelte van de telefoon bevindt zich echt in een soort harnas dat ook de zijkanten en boven- en onderkant van het toestel vormt.

Het materiaal waarvan de HTC Titan is gemaakt voelt erg hoogwaardig en stevig aan. Het zo bekende plastic dat HTC met grote regelmaat toepast in zijn ontwerpen blijft hier echter grotendeels afwezig. Dat blijkt echter niet zo positief te zijn. De achterkant van de Titan is voornamelijk gemaakt van een mat metaal dat weinig weerstand biedt in je hand. Door deze lage stroefheid van het toestel is het gedurende mijn gebruikssessies regelmatig voorgekomen dat het toestel op een onbewaakt moment volledig of bijna uit mijn hand gleed. De behuizing mag dan wel stevig zijn, als de telefoon meermaals valt zal er uiteindelijk toch schade gaan optreden.
Voorkant

Uiteraard is er tegenwoordig niet zo veel interessants meer te vermelden over de voorkant van een smartphone, aangezien de toestellen in grote lijnen identiek aan elkaar zijn. Zo ook de HTC Titan. Op de voorkant is het immense scherm met een diameter van 4,7 inch geplaatst. Met dit scherm heeft HTC het grootste Windows Phone-toestel in zijn assortiment. Erboven bevindt zich een speaker en een camera. Naast het HTC-logo is tevens een klein ledje geplaatst dat aangeeft wanneer de accu wordt opgeladen of vol is. Onder het scherm bevinden zich de drie aanraakgevoelige knoppen die voor Windows Phone zo kenmerkend zijn. Kortom, weinig nieuws onder de zon. Dat is echter ook geen vereiste.
Achterkant

De achterkant is wellicht wat interessanter te noemen. Hier bevindt zich de cameralens van de Titan. HTC heeft ervoor gekozen om de lens enigszins uit te laten steken. Een keuze waar ik persoonlijk weinig heil in zie. Als je de telefoon immers op een ondergrond neerlegt is de lens het eerste onderdeel dat de (mogelijk ruwe) ondergrond zal raken. Dat terwijl de lens juist het meest fragiele onderdeel is van de achterkant van het toestel. De lens wordt geflankeerd door aan de linkerkant een dubbele ledflits en aan de rechterkant een gril voor een speakertje.

Onder de lens heeft HTC zijn logo gegraveerd. Een mooi detail dat mede aantoont dat de Titan wat HTC betreft een high-endproduct is. Onderaan de achterkant bevindt zich een vlak dat wél is gemaakt van het stroeve plastic. Hierop staat het Windows Phone-logo, waarschijnlijk is dit een eis vanuit Microsoft voor Windows Phone-toestellen.


Zijkanten

De Titan beschikt over weinig knoppen en poorten, maar het zijn er echter voldoende. Zo vindt men aan de linkerkant slechts een micro-USB-poort. Aan de rechterkant zit een dubbele volumeknop en onderaan zit een sluiterknop, een onderdeel dat we de laatste tijd weinig meer hebben mogen ontwaren, maar toch graag zien. De toets kent drie standen waardoor het makkelijk is om eerst te focussen en vervolgens pas een foto te nemen.

Bovenop de Titan is de stand-bytoets geplaatst, alsook een 3,5 mm jackplug voor de meegeleverde headset. Onderaan het toestel zijn verder geen aansluitingen geplaatst. Echter, er is wel een klein knopje te vinden waarmee de achterkant van de Titan kan worden ontgrendeld.
Binnenkant

In eerste instantie probeerde ik naarstig het plastic gedeelte van de achterkant naar beneden te schuiven of open te klappen, zoals bijvoorbeeld bij de HTC Desire S het geval was. De gehele achterkant van het toestel bleek echter verwijderbaar te zijn door een klein knopje aan de onderkant van het toestel in de drukken. De achterkant kan niet verwijderd worden wanneer er een USB-kabel op het toestel is aangesloten. Een kleine misser van HTC.

De binnenkant herbergt een kleine teleurstelling. Zoals al vermeld bij de inleiding heeft de HTC Titan een opslagruimte van 16 GB en daar lijkt het ook bij te bleven. Er is immers geen micro-SD-slotje aanwezig. Voor een vlaggenschip als de Titan is dit eigenlijk een feature die gewoon aanwezig zou moeten zijn.