3min

Gebruik (1)

Mango

Zoals ik al vermeldde, voor een uitgebreide analyse van Windows Phone Mango kan je terecht bij de review van mijn collega. Ik ga in op een paar kleine details om de HTC Titan te kunnen bespreken, tekortkomingen van Windows Phone zijn immers ook tekortkomingen van de HTC Titan. Dat is inherent.

Tekortkomingen waren er immers bij de release van het besturingssysteem. De Mango-update maakt hier gelukkig voor het grootste gedeelte een einde aan, maar desalniettemin had Windows Phone eigenlijk gewoon in haar huidige staat pas op de markt mogen komen. Het is nu pas een enigszins compleet product dat zich echter nog altijd niet op het niveau van de concurrentie bevindt.

Het Metro-uiterlijk heeft zo zijn voor- en nadelen. Ten opzichte van het origineel is er wat betreft het uiterlijk weinig veranderd en blijft er ook weinig te veranderen. Standaard heeft HTC natuurlijk ingesteld dat de tegels en details de huisstijl van het bedrijf uitdragen. Dit betekent dus veel groen. De gebruiker kan de layout veranderen van zwart naar wit en nog een ander kleurtje kiezen voor de tegels, maar daar blijft het helaas ook wel zo’n beetje bij. Voornamelijk intensieve Android-gebruikers zal dit ongetwijfeld niet kunnen bekoren, gebruikers van BlackBerry OS, Symbian en iOS zullen hier echter weinig aan missen, omdat er in die mobiele systemen ook niet bijster veel aangepast kan worden.De zoekfunctie van Windows Phone heeft een kleine remake ondergaan. Het is nu ook mogelijk om de camera van het toestel als hulpje te gebruiken. Dit resulteert in een ingebakken ondersteuning voor QR-codes, wat wel zo handig is. Andere fabrikanten kunnen hier nog wel wat van leren.

Echter, er zijn ook mindere kanten aan Mango. Zo blijkt de multitaskingfunctie nog lang niet door elke applicatie ondersteund te worden. Wel door Microsofts eigen applicaties, maar vele applicaties uit de Marketplace moeten de ondersteuning nog ontberen. Applicaties zonder die ondersteuning werken als volgt: als een non-actieve applicatie wordt geactiveerd vanuit het multitaskscherm, zien we nog wel een afbeelding van het laatste scherm verschijnen, maar vervolgens start de applicatie alsnog opnieuw op. Met Mango-ondersteuning gaat de app precies door waar die is gebleven. Het lijkt echter een kwestie van tijd te zijn voordat ontwikkelaars de boel weer hebben aangepast.

Internet

Er zijn een aantal gebruiksgebieden waarvoor de Titan heel goed gebruikt kan worden. Zo is er bijvoorbeeld het bekijken van video’s, maar ook het browsen over internet mag niet vergeten worden. Zo’n groot scherm kan de gebruiker immers alleen maar voordeel opleveren.Dat blijkt inderdaad zo te zijn. Wanneer Internet Explorer opgestart wordt en de eerste website wordt bezocht, valt op dat de boel al op het eerste gezicht goed te lezen is. Wat echter ook direct opvalt is dat er geen ondersteuning is voor Flash. Natuurlijk zijn er ook andere platformen die standaard geen ondersteuning bieden voor Flash, toch is dat wel een tegenvaller als een van de speerpunten het internetbrowsen is.

Ook hier lijkt Microsoft overigens werk te hebben gemaakt van de zoekfunctie. Wanneer je middels het zoekveld een zoekwoord invoert, word je niet doorgesluisd naar een standaardwebpagina op Bing, maar komt er een resultaat in Metro-stijl waarbij je middels de bekende tabs kunt schakelen tussen afbeeldingen en webpagina’s. Persoonlijk vind ik dit een erg goede aanpassing van Microsoft.