3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gebruik

Trackpad


De trackpad is gemaakt van hetzelfde rubberen materiaal als waar deze in is verwerkt en voelt zeker niet oncomfortabel aan. Echter, direct bij het eerste gebruik irriteerde ik mij mateloos aan de trackpad. Deze werkte zo tegen dat ik direct een muis aansloot, wat toch niet de bedoeling kan zijn bij een ultrabook. Het probleem wordt vooral veroorzaakt door de linker- en rechtermuisknop, welke ook dezelfde touchfuncties hebben als de rest van de trackpad. Zodra je wilt klikken, werken beide aanraakgedeeltes elkaar tegen en verpringt de cursor naar een andere positie.



Maar, gelukkig heeft Dell al naar de kritiek geluisterd en is er een driverupdate uitgebracht, welke significante verbeteringen doorvoert. Nu wordt er in de meeste gevallen alleen het normale aanraakvlak geregistreerd, terwijl je beide gedeeltes tegelijk aanraakt, maar optimaal werkt het nog altijd niet. Ook is het aan te raden ‘Palm Rejection’ op de hoogste stand te zetten, aangezien je handpalmen over de hoeken van de trackpad komen te liggen, waardoor ook in dat geval de cursor gaat verspringen.

Verder is er ondersteuning voor invoer met meerdere vingers waardoor je de mogelijkheid hebt om door middel van verschillende combinaties commando’s uit kan voeren, zoals rechtermuisknop, scrollen, zoomen en bladeren tussen vensters.



Toetsenbord


De toetsen voelen stevig aan en na een korte gewenning vliegen mijn vingers al vlot heen en weer. Hierover kunnen in mijn geval weinig klachten over bestaan.

Nagenoeg alle F-knoppen worden dubbel gebruikt door gebruik te maken van de Fn-toets tussen de Ctrl- en Windows-knop, alleen F7 wordt hier niet voor gebruikt. Fn+F3 geeft onder andere de accustatus en met Fn+F6 is toetsenverlichting in te schakelen, welke standaard uit staat.

Ik kan me echter wel voorstellen dat gamers niet heel content zijn met de pijltoetsen, welke van hetzelfde kleine formaat zijn als de F-knoppen. De boven- en benedentoetsen zitten ook nog eens zeer kort op elkaar.

Snelheid


Dell heeft helaas niet zoals concurrent Asus gekozen voor een 1,7 GHz.-processor, maar heeft het bij 1,5 GHz. gehouden, terwijl de ultrabooks van beide bedrijven in dezelfde prijsklasse vertoeven. Dit wil echter niet zeggen dat de XPS 13 een traag apparaat is, hij beschikt namelijk over dezelfde Intel Core i5-processor welke zich in menig andere ultrabook van andere bedrijven reeds bewezen heeft. Sowieso zijn prestaties niet de hoogste prioriteit voor een ultrabook, maar ligt de focus nog altijd op gebruiksgemak en comfort bij transport.



Scherm


Ook qua scherm weet Dell niet te verrassen. Met een resolutie van 1366 x 768 pixels blijft het opnieuw achter bij de Asus met zijn UX31. Gezien de late toetreding tot de ultrabookmarkt hadden een aantal unieke eigenschappen niet misstaan. Ook de kijkhoek van de XPS 13 weet namelijk niet te overtuigen, vooral de verticale kijkhoek is zeer gevoelig. Daarnaast is het beeld nog altijd vrij donker op de hoogste helderheidsstand.