4min Devices

Review: Nokia Lumia 820

Gebruikservaring

Zoals al meerdere malen is aangehaald, is de Nokia Lumia 820 voorzien van de nieuwste versie van Windows Phone, namelijk Windows Phone 8. Dit nieuwe mobiele besturingssysteem is uitgebreid behandeld in een afzonderlijk artikel, dus als je meer wil weten over Windows Phone 8, dan verwijs ik je graag door naar het desbetreffende artikel.

Bellen


Bellen met de Nokia Lumia 820 gaat zonder problemen, door de aanwezigheid van twee microfoons is de smartphone ook goed in staat om ruis eruit te filteren. De stem van de persoon aan de andere kant van lijn klinkt helder. Ook hebben we geen last gehad van signaalproblemen met de Lumia 820.

Geluid


De Lumia 820 heeft een speaker onderin de smartphone zitten, naast de micro USB-poort. Deze locatie is op zich prima, omdat je er niet snel een vinger of hand op zal zouden. Doe je dit toch, dan verdwijnt het volume wel meteen. Linkshandige mensen die de telefoon vaak in landschapsmode gebruiken, kunnen hier wel mee te maken krijgen, maar de smartphone is prima te gebruiken zonder de speaker te blokkeren.

Het geluid op zichzelf is redelijk, maar zeker niet meer dan dat. Er is ook maar één speaker aanwezig, waardoor je slechts mono-geluid hebt. Hoge- en middentonen worden redelijk goed weergegeven, maar lage tonen zijn vrijwel afwezig, maar dat is bij alle smartphones het geval. De meegeleverde headset is identiek aan die van de Lumia 920 en is qua geluidskwaliteit prima in orde. Alle toonhoogten worden goed weergegeven en de headset voelt comfortabel aan.

Internet


Internetten op Windows Phone 8 kan op dit moment maar op één manier en dat is via Internet Explorer Mobile 10. Er zijn geen alternatieven beschikbaar en voor hoever wij na kunnen gaan zijn deze ook niet op komst. Voor meer informatie over Internet Explorer Mobile 10 verwijs ik je eveneens door naar de recensie van Windows Phone 8.

Toetsenbord


Fabrikanten hebben met Windows Phone 8 weinig vrijheid, dat mag duidelijk zijn. Ook het toetsenbord van het mobiele besturingssysteem moet daarom blijven zoals het is. Er zijn dus geen mogelijkheden om te typen middels het populaire Swype-principe. Het blijft bij het typen met het normale toetsenbord, maar dat gaat prima. De toetsen zijn dankzij het grote scherm zonder twijfel groot genoeg en de woordvoorspelling in Windows Phone 8 doet zijn werk eveneens goed.

Review: Nokia Lumia 820

Scherm


Het scherm van de Nokia Lumia 820 is minder goed dan het scherm van de Lumia 920. Als we kijken naar de kleuren, dan doet het scherm van de Lumia 820 zeker niet onder, maar qua resolutie is het scherm beduidend minder en dus ook met het aantal pixels per inch is minder hoog. Hierdoor is het scherm simpelweg niet zo scherp als dat van de Lumia 920. Wel is het een vooruitgang op zijn voorganger, de Lumia 800. Zo is het nu bijvoorbeeld mogelijk om het scherm ook met handschoenen te bedienen. Je hebt dus geen speciale handschoenen meer nodig om je smartphone te bedienen, zoals bij de concurrentie wel het geval is.

Accu


De accu van de Lumia 820 is met 1650 mAh een stuk kleiner dan van de Lumia 920, maar doordat het scherm kleiner is en gebruik maakt van AMOLED in plaats van IPS, is het verschil in accuduur slechts 12 minuten. Nokia weet met de Lumia 820 dus toch een respectable accuduur neer te zetten, ondanks de kleinere accu. Tijdens deze benchmark is de CPU continu volledig belast, hierdoor lijkt de batterijduur wellicht wat kort, maar de meeste tijd staat je smartphone gewoon stand by. In werkelijkheid zal de telefoon dus ongetwijfeld langer meegaan.

Benchmark: Windows Phone: WP Bench – Accutest