2min Devices

Review: Apple MacBook Air 13 inch (2013)

Testverantwoording

Voordat we beginnen met het tonen van de prestaties van deze laptop, eerst even aandacht voor onze testverantwoording. Alle laptops die we testen worden aan dezelfde tests onderworpen, zo zijn er een aantal tests waarin we de prestaties op grafisch en desktopgebied testen. Verder testen we de batterijduur en de prestaties van de harde schijf. Alle tests worden gedaan met het ‘Hoge prestaties’-schema van Windows.

Om de prestaties van de MacBook Air te kunnen vergelijken met die van Windows-systemen, plaatsen we met Boot Camp een Windows-installatie op het systeem. Zo kunnen we ook Windows-benchmarks op het systeem draaien.

Review: Apple MacBook Air 13 inch (2013)

Systeem


In Mac OS X draaien we de benchmark-apps Geekbench en iBench. Zo kunnen we goed zien hoe de MacBook op zijn eigen terrein presteert ten opzichte van eerdere laptops van Apple.

Voor het meten van de systeemprestaties maken we in Windows ook gebruik van Cinebench 11.5, PCMark 7 en PCMark 8. In Cinebench 11.5 x64 draaien we de CPU-test. We draaien de testsuites PCMark 7 en 8 op de standaardinstellingen.

GPU


Voor het meten van de grafische prestaties wordt in OS X Unigine Heaven 4.0 gebruikt, in Windows draaien we 3DMark en 3DMark 11 gebruikt. Unigine Heaven draait met de standaardinstellingen op een resolutie van 1280 x 720 pixels. 3DMark 11 wordt op de Entry-test gedraaid. Wanneer een systeem de beschikking heeft over een discrete videokaart, vermelden we de Extreme-test.

Van het nieuwe 3DMark gebruiken we de Cloud Gate-test, speciaal bedoeld voor onder andere laptops. Bij systemen met een discrete videokaart draaien we ook de zwaardere Fire Strike-test van 3DMark.

Harde schijf


Bij het testen van de harde schijf of SSD draaien we de Storage-tests van PCMark 7 en 8.

Accu


De accutest, vermeld op de vorige pagina, doen we aan de hand van Powermark. Deze test draaien we met een volle lading. Vooraf zorgen we dat screensavers en het dimmen van het scherm zijn uitgeschakeld. Met behulp van een lichtmeter zorgen we er bovendien voor dat de helderheid van het scherm zo goed mogelijk op 700 Lumen ligt. Dat is een goede helderheid voor gebruik binnenshuis.