3min

Accessoires, ontwerp en uiterlijk

Accessoires


Nokia levert de Lumia 925 in combinatie met een in-ear headset die dezelfde kleur heeft als de achterkant van het toestel. De headset is voorzien van een afstandsbediening met één knop waarmee je bijvoorbeeld gesprekken kan opnemen of muziek pauzeren. Het volume aanpassen is er helaas niet bij. De headset wordt geleverd met maar liefst acht opzetstukjes zodat deze aan je oor is aan te passen.

Verder bevat de verpakking een USB-kabel en een acculader met USB-poort en een output van 1,3 ampère, wat prima in orde is. Om de simkaart te plaatsen is een meegeleverd pinnetje benodigd, Nokia levert natuurlijk ook een beknopte handleiding over de smartphone mee.



Ontwerp


Met de Lumia 925 heeft Nokia een nieuwe designfilosofie geïntroduceerd. Dat is ook overduidelijk wanneer je de Lumia 925 naast zijn voorganger zou leggen. Niet langer maken de Finnen gebruik van behuizingen die zo goed als volledig van polycarbonaat zijn gemaakt. Het polycarbonaat heeft namelijk grotendeels het veld moeten ruimen voor aluminium, wat in mijn ogen een grote vooruitgang is, zowel wat betreft het uiterlijk als de bouwkwaliteit van de Lumia 925.

In vergelijking met het uiterlijk van de Lumia 920 is de Lumia 925 naar mijn mening echt een grote stap voorwaarts. Ik was namelijk niet zo te spreken over de glanzende behuizing van de Lumia 920, ik vond het gewoon niet mooi en vingerafdrukken bleven er bovendien eenvoudig op staan. Bij de Lumia 925 is elk element stukken eleganter en daardoor oogt het geheel een stuk degelijker.

Enkel de achterkant is nog voorzien van een laag polycarbonaat en Nokia kiest er bij dit toestel niet voor om allerlei verschillende verfblikken met felle kleuren uit de kast te trekken. Ditmaal houdt het bedrijf het bij grijs, wit en zwart. Dat vind ik persoonlijk wel jammer, het gebruik van kleuren was in mijn ogen juist een manier om onderscheid te maken met andere merken, al vonden zij het ook een goed idee van Nokia, blijkens de bijval die Nokia van hen kreeg sinds de introductie van de eerste Lumia’s.

Uiterlijk


De voorkant van de Lumia 925 is doodgewoon, voor een Windows Phone-toestel. Dat houdt in: een groot touchscreen, omrand door een dikke zwarte bezel. Boven het scherm zit een speaker, omgevingssensor, nabijheidssensor en front-facing camera, terwijl onderaan de drie Windows Phone-knoppen zijn gesitueerd. Wat dat betreft is elke Windows Phone zo goed als gelijk.


De achterkant is voorzien van de PureView-camera met Carl Zeiss-lens, met daarboven een dubbele flitser. De lens steekt een beetje uit de behuizing, daar ben ik persoonlijk geen fan van omdat het een kwetsbaar onderdeel maakt. Juist bij de lens heb je natuurlijk liever geen krassen die de kwaliteit van foto’s bederven. Nokia heeft met behulp van kleine uitstulpingen aan de onderkant van de achterzijde er wel voor gezorgd dat de telefoon stabiel op een tafel kan liggen. Dit is iets wat andere fabrikanten nogal eens vergeten, maar Nokia gelukkig niet. Onderaan bevinden zich een speaker en contactpuntjes voor de snap-on cover waarmee draadloos laden aan het toestel wordt toegevoegd.

De onderkant en de linkerzijde van de Lumia 925 zijn niet voorzien van knoppen, klepjes of aansluitingen. Aan de rechterzijde vinden we wel een sluiterknop voor de camera, een aan/uitknop en knoppen om het volume te regelen.


Aan de bovenkant heeft Nokia ook het een en ander geplaatst, te weten: een secundaire microfoon, een aansluiting voor de headset, de USB-poort en een uitschuifbare lade waarin de micro-simkaart wordt geschoven. De positionering van de USB-poort zijn wij geen fan van, die moet wat ons betreft altijd midden op de onderkant van het toestel zitten. Fabrikanten van accessoires voor telefoons moeten daarvan uit kunnen gaan. Dat doet Nokia dus niet, maar het is nog altijd beter dan aan de zijkant.

De achterzijde van het apparaat is normaal gezien niet te verwijderen. Dit betekent dat het vervangen van de accu een flinke klus zal zijn, mocht het nodig zijn. Het is wel erg gebruikelijk dat fabrikanten de telefoons zo maken dat ze niet te openen zijn, dit zorgt er immers voor dat ze het toestel dunner kunnen maken.