Gebruikservaring

Algemeen


De Surface Pro werkt vlot mee bij de gebruikelijke taken. Toch blijft het een tablet en ook al draait dit systeem een volledige versie van Windows 8, je hoeft niet direct te verwachten dat je ook zware apps als Adobe Photoshop zonder enige haperingen op het scherm kunt toveren. Wil je meer weten over Windows 8? Lees dan onze recensie over het besturingssysteem van Microsoft. Later dit jaar zal Microsoft de gratis update naar Windows 8.1 uitbrengen. Techzine heeft een preview geschreven over deze update.

De Surface Pro wordt door Microsoft niet voorzien van veel onnodige extra software en dat vind ik ook wel zo prettig ten opzichte van producten van Microsoft’s partners. Wel kan je een maand lang gratis gebruik maken van Office 365, natuurlijk is dit bedoeld als lokkertje voor een betaald abonnement. Het was leuker geweest als Microsoft de Office 2013-suite aan de tablet had toegevoegd. Dat is wel het geval bij de Surface RT, waarop Office RT Home and Student terug te vinden is, maar helaas, iets soortgelijks is met de Surface Pro niet het geval.

Ondanks de weinige extra software wordt al direct na de eerste start al meer dan 20GB van de harde schijf ingenomen. Bij de 128GB-variant die wij van Microsoft ontvingen is dan nog maar 58,5GB van de 80,7GB over voor de gebruiker en dat is aanzienlijk minder dan de 85GB die door Microsoft wordt beloofd. Dat is een kwalijke zaak.

Microsoft heeft er alles aan gedaan om de Surface Pro zo handzaam mogelijk te maken, bijvoorbeeld door gebruik van VaporMG voor de behuizing, maar toch weegt de tablet bijna een kilo en is de behuizing voor een tablet gewoon erg dik. Microsoft mag anders beweren, ik kan me daar niet in vinden. De Surface Pro pretendeert een tablet te zijn, maar is dat in gewicht en omvang gewoon niet. Het is ook niet voor niets dat er een standaard in de behuizing is verwerkt, de tablet is vanuit de losse pols gewoon niet lang bruikbaar.


Beeldscherm


De Surface Pro heeft een Full HD-scherm en dat is een groot voordeel ten opzichte van veel andere Windows-tablets, die het met minder doen. Persoonlijk snap ik niet dat fabrikanten nog met minder aan komen zetten, maar dat heeft ongetwijfeld te maken met de lagere kosten voor componenten. Microsoft doet er gelukkig wel zijn best voor om in dit opzicht een goed product te leveren.

Het scherm is aardig scherp, maar de interface is misschien zelfs wat aan de kleine kant om met een vinger aan te sturen. Ik kan me dan ook voorstellen dat er mensen zijn die de voorkeur geven aan een iets lagere resolutie van bijvoorbeeld 1600 bij 900 pixels. Met de update naar Windows 8.1 zal het besturingssysteem overigens een Retina-achtige resolutie geïntroduceerd worden om dit probleem te verhelpen. Dan wordt er volledig gebruik gemaakt van de hoge resolutie, maar wordt de interface groter weergegeven zodat deze in combinatie met een touchscreen makkelijker te gebruiken is.

Geluid


De speaker in de Surface Pro heeft verrassend weinig volume. Als het geluid vol open wordt gedraaid, hoef je je oren echt niet te beschermen voor een gehoorbeschadiging, het geluid stelt qua volume een beetje teleur. De kwaliteit op zich is daarentegen wel in orde, maar in een luidruchtige ruimte zal je er met je Surface Pro waarschijnlijk niet bovenuit kunnen komen.


Accu


Microsoft heeft de Surface Pro voorzien van een accu met een capaciteit van 5.676 mAh. Dat is voor een tablet een aanzienlijke capaciteit, maar voor een Windows 8-systeem is het niks bijzonders. Aangezien de tablet op Windows 8 draait hebben we ook een Windows-benchmark uit de kast moeten trekken.

Met Futuremark’s Powermark wist de Surface Pro het een krappe drie uur uit te houden en daarmee eindigt de tablet ongeveer in het midden van de tabel. Geen slechte prestatie, maar het is ook niet goed te noemen.

Ook bij normaal gebruik ben je na zo’n vijf uur zonder prik ook wel aardig tegen de limiet van de accu aan het lopen. Dat is voor een tablet aan de krappe kant.