4min

Gebruikservaring, interface & software

Gebruikservaring


Hoewel de Honor 6 beschikt over een scherm van 5 inch, voelt het toestel niet zo groot aan. Dit is vooral te danken aan de dunne rand langs het scherm aan de linker- en rechterzijde. Met slechts 4,6 millimeter is deze rand erg dun. Hierdoor is het voor de meeste gebruikers in elk geval mogelijk om met één hand het toetsenbord te bedienen. Wel blijft het een scherm van 5 inch, dus het toestel helemaal met één hand bedienen is een lastigere opdracht, voornamelijk omdat de bovenkant van het scherm bij veel gebruikers buiten het bereik zal vallen. Dat is uiteraard iets waar je aan moet wennen of al aan gewend bent, aangezien veel high-end smartphones de afgelopen jaren zijn voorzien van schermen van rond de 5 inch of zelfs nog een stuk groter.

Honor heeft inmiddels de Android-versie van dit toestel bijgewerkt naar Android 4.4.2 (KitKat), dat is voor fabrikanten op dit moment een van de meest recente versies. De opvolger Android 5.0 Lollipop is al wel beschikbaar, maar vooralsnog eisen we niet van fabrikanten dat ze die update al klaar hebben staan, al zou dat natuurlijk wel mooi zijn.


Eerder heb ik al vermeld dat de Honor 6 beschikt over een octa-core chip, op basis van het gebruik heb ik eigenlijk niets te klagen. Android draait heel soepel op de Honor 6 en er zitten dan ook geen vertragingen in het wisselen tussen vensters of apps. Verderop in deze review gaan we met de benchmarks bepalen hoe goed het toestel precies presteert.

Interface


Zowel Honor als Huawei maakt gebruik van Emotion UI, dit is een eigen skin die over Android heen wordt gelegd. Honor heeft aangegeven dat de ontwikkeling van Emotion UI volledig bij Honor zal komen te liggen en dat het bedrijf daarmee grote stappen voorwaarts wil maken. Het wil de ontwikkeling ervan versnellen en gebruikers nog meer keuze bieden in thema’s. Ook komt er de mogelijkheid om thema’s te downloaden en te installeren.


Een puntje van kritiek is er echter wel, op de Honor 6 staat Emotion UI 2.3 geïnstalleerd, dit terwijl Huawei in september de Ascend Mate7 heeft gepresenteerd met Emotion UI 3.0. Er is dus al een nieuwere versie die werkt op Android 4.4 KitKat beschikbaar, maar deze is nog niet uitgerold op de Honor 6. In mijn optiek een slechte zaak als je een grote productlancering doet in Europa. Dit heb ik ook aangekaart bij Honor en zij hebben beloofd binnen twee maanden Emotion UI bij te werken naar versie 3.0.

In mijn optiek is Emotion UI een van de betere Android-interfaces. Het ziet er simpel uit en zo werkt het ook, daarnaast is er voor gekozen om de applicatielijst te schrappen. Alle iconen van de geïnstalleerde apps worden op de hoofdschermen (dashboards) geplaatst, waarvan er standaard vier aanwezig zijn, maar deze zijn uit te breiden naar maximaal negen. Om de boel overzichtelijk te houden heeft Honor alle voorgeïnstalleerde apps verdeeld over een aantal mapjes en standaard zijn geen widgets op de hoofdschermen geplaatst, behalve Google Zoeken want dat is verplicht. Hierdoor oogt het toestel lekker opgeruimd en is overstappen voor voormalig iPhone-gebruikers naar een Huawei- of Honor-toestel een minder grote stap.


Een van de beste functionaliteiten van Emotion UI is de mogelijkheid om thema’s in te stellen. Je kan op dit toestel helaas maar kiezen uit drie thema’s, bij de Ascend Mate7 waren dit er een heel stuk meer. Dus zodra de update naar Emotion 3.0 komt, volgen er vermoedelijk flink wat extra thema’s. Met een ruime keuze in thema’s kan iedereen het toestel volledig naar eigen smaak instellen, dit maakt de smartphone een stuk mooier en prettiger in gebruik. Tot slot wordt je smartphone ook een stuk unieker, omdat de schermen op je telefoon op je smaak zijn afgesteld en door veel minder mensen gebruikt worden. Hopelijk kiest Honor er ook meteen voor om het zoeken, downloaden en installeren van extra thema’s ook direct vanuit de thema-app mogelijk te maken, dan hebben gebruikers nog veel meer keuze.

Het standaard-thema op de Honor 6 is "Gleam", de beste functie van dit thema is in mijn optiek dat de foto’s op de achtergrond van het vergrendelscherm elke keer anders zijn als je de telefoon uit de standby haalt. Om de paar dagen wil de telefoon een update downloaden met nieuwe foto’s, hierdoor gaan ze eigenlijk nooit vervelen. De foto’s zijn ook nog eens erg goed gekozen, wat natuurlijk niet onbelangrijk is. Hieronder staan een aantal voorbeelden.


Software


In totaal zijn er 55 applicaties op het toestel geïnstalleerd, als je deze voor het eerst gebruikt. Een standaard Android-installatie kent daarentegen slechts 33 apps, Honor voegt er dus zelf 22 toe. Grote vraag is altijd welke apps van toegevoegde waarde zijn en welke de fabrikant beter achterwege had kunnen laten.

Uiteraard zijn de thema’s een hele prettige aanvulling. Ook de app Telefoonbeheer is een prettige app, met deze app kan je tijdelijke cache-bestanden opruimen, het werkgeheugen legen en openstaande applicaties afsluiten.

Veel andere apps hebben dan weer een stuk minder toegevoegde waarde. Apps als Kingsoft Office, Zaklamp, Spiegel, Vergrootglas en de gamecollectie van Gameloft hoeven van mij niet zo. Aangezien Honor de interface goed heeft opgeruimd, is het wel minder storend dan bij andere merken. Wat echter wel storend is, is dat je de apps niet van het toestel kan verwijderen. Dat mag Honor van mij direct in de volgende softwareversie aanpassen.