3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Uiterlijk: blikvanger

De Asus T300 Chi bestaat uit twee verschillende onderdelen; de tablet en het toetsenbord (dock). Alle reken- en opslaghardware zit verscholen in het tabletgedeelte, achter het scherm. In totaal, dus met tablet en toetsenbord, is de T300 Chi 16,5mm dik en weegt 1,44kg. Dat is een stuk minder dan eerdere 2-in-1 apparaten van Asus. Daarnaast voelt de T300 Chi veel steviger en duurzamer dan zijn voorgangers, zoals de T300FA.


Wat direct opvalt aan deze T300 Chi zijn de glanzende randjes rondom de tablet en het toetsenbord. Asus heeft dit duidelijk gedaan om het premium gevoel van de T300 Chi, en de Chi-apparaten in het algemeen, extra te versterken en benadrukken.

Het toetsenbord met geïntegreerde touchpad, dat ook wel als docking station dienst doet, is gemaakt van aluminium. Hierdoor voelt het vrij stevig en solide aan en geeft direct de indruk dat het wel tegen een stootje kan. Tablet en toetsenbord kunnen zowel draadloos als fysiek aan elkaar worden gekoppeld. Omdat het toetsenbord werkt via Bluetooth, zit er een kleine accu in verscholen. Deze accu moet zo nu en dan worden opgeladen met behulp van het meegeleverde usb kabeltje.

Tijdens onze testperiode heb ik lange stukken tekst getikt, en vrij fel ook, om te ondervinden hoe stabiel en comfortabel het toetsenbord zou blijven bij lang en intensief gebruik. Het eindresultaat bleek prima te zijn. De T300 Chi is daardoor erg geschikt om veel, en lang op te tikken. Het relatief kleine touchpad daarentegen, is alles behalve fijn en comfortabel. Ik wist niet dat men anno 2015 nog steeds zulke slechte touchpads op de markt durfde te brengen. Als je productief wil zijn met de T300 Chi, dan is een losse, externe muis absoluut noodzakelijk.

Een ander frustratiepunt waarvan ik echt niet kan geloven dat het de ontwerp- en kwaliteitsafdeling van Asus heeft kunnen passeren, is de manier waarop je hem openklapt. Nergens zit een richeltje om je vinger tussen te doen waardoor je genoodzaakt bent om twee handen te gebruiken. Zelfs dan is het priegelen en wrikken om met de T300 Chi aan de slag te kunnen gaan.

Bij eerdere modellen zagen we dat Asus twee metalen haken had bedacht om zowel het toetsenbord en tablet aan elkaar te koppelen. Met de T300 Chi is het roer echter omgegaan en zijn krachtige magneten ingezet om de twee onderdelen eenvoudig met elkaar te verbinden.

De Asus T300 Chi kan in een aantal verschillende standen worden gebruikt, los van de voor de hand liggende tablet en notebook posities. Zo zijn er nog de Stand en Tent modi. Beiden zijn best handig voor wanneer je YouTube video’s, of lokaal geparkeerde films wil bekijken, maar de lol daarvan is er snel vanaf. De twee extra gebruikersstanden lijken meer op een marketingstunt, dan dat het daadwerkelijk een nieuwe, innovatieve manier is om je 2-in-1 apparaat te gebruiken.


Net als vele andere 2-in-1 apparaten is het aantal poorten en connectoren erg beperkt. Zo zitten er geen full-size USB-poorten op de T300 Chi, maar alleen de micro usb-B standaard. Daarnaast zit er aan de rechterkant van het apparaat een micro HDMI-poort en ingang voor je koptelefoon. Aan de linkerkant bevindt zich een volumeknop en Windows-knopje om eenvoudig en snel te schakelen tussen het Start scherm en desktop van Windows 8.1. Onderaan het tablet-deel van de T300 Chi zit nog een micro SD ingang. Dit kan handig zijn wanneer je op eenvoudige wijze meer opslagruimte wil toevoegen.

De geluidskwaliteit die de T300 Chi kan produceren ligt in lijn met wat je zou verwachten van een dun en lichtgewicht apparaat, namelijk slap en blikkerig. Je kan het volume wel erg hard zetten, en daarmee de hele kamer voorzien van herrie, maar blij wordt je er niet van.