Hardware: alles aan boord

De Asus T300 Chi wordt aangedreven door een 64bit, dualcore Intel Core M-5Y71 chip. Deze energiezuinige SoC is speciaal ontwikkeld om betere prestaties neer te zetten dan Intel’s Atom-serie, maar tegen een lagere energieconsumptie en minder warmteontwikkeling. Als gevolg daarvan heeft de chip geen actieve koeling nodig, zoals een ventilatortje. Elke rekenkern van de 14nm M-5Y71 draait op een basisfrequentie van 1,2GHz en kan tijdelijk versnellen naar 2,9GHz wanneer nodig.


Voor grafische taken is de Asus T300 Chi uitgerust met een geïntegreerde Intel HD Graphics 5300 chip die snel genoeg zou moeten zijn voor standaard thuis- en kantoorgebruik. Daarnaast was ons testmodel voorzien van 8GB RAM dat vastgesoldeerd zit op het moederbord. Hierdoor is de T300 Chi minder toekomstbestendig dan apparaten waar je het werkgeheugen wel kan (laten) verwisselen. Goedkopere T300 Chi configuraties met 4GB zijn er ook, maar die kunnen dus niet naderhand worden voorzien van meer geheugen. Het is dus vrij belangrijk dat je direct de juiste keuze maakt. Met Windows 10 in het vizier, lijkt 8GB mij de beste keuze, mits je budget dat toestaat.

Verder is de T300 voorzien van een 128GB SSD waarvan slechts 75GB netto overblijft nadat Windows, Asus software en een hoop updates hun deel hebben ingepikt. Modellen van de T300 Chi met meer opslagruimte zijn helaas niet gesignaleerd. Voor draadloze connectiviteit ondersteunt de T300 Chi zowel 2,4GHz en 5GHz netwerken evenals de laatste 802.11ac-standaard en Bluetooth.

Lees meer