2min Devices

Review: Google Documents

Inleiding en geschiedenis

Inleiding


Welkom bij deze review van Google Docs. Deze applicatie draait volledig online en is dus op iedere pc met een internetverbinding te gebruiken. Crasht onze browser of zelfs on ze hele pc? We mogen hopen van niet, maar Google heeft in het verleden vaker zeer goede software gemaakt en hier heb ik dan ook hoge verwachtingen van. Met deze online applicatie kan ik de documenten ook opslaan op mijn eigen pc, zelfs onder formaten van Office 2003 en onder het OpenDocument formaat. Daarnaast worden mijn documenten automatisch opgeslagen op de servers van Google. Een krachtige tool om je documenten bij elkaar te houden ontbreekt natuurlijk ook niet. Laten we snel verder gaan met deze review.

De geschiedenis van Google Docs:


Google Docs is eigenlijk begonnen als een ander programma genaamd Writely. Deze software werd gemaakt door het bedrijf Upstartle en het werd gelanceerd in augustus 2005. Op 9 maart 2006 maakte Google bekend dat het Upstartle had gekocht. Op dat moment had Upstartle ‘slechts’ vier werknemers. Ondertussen was Google zelf druk bezig met hun eigen op AJAX gebaseerde online office applicatie: Google Spreadsheet. Deze werd gelanceerd op 6 juni 2006 en was in eerste instantie alleen beschikbaar voor een handvol door Google zelf aangewezen bèta-testers. Sinds februari 2007 kan iedereen gebruik maken van Google Docs. Als laatste werd op 17 september van hetzelfde jaar ook nog het presentatieprogramma toegevoegd.

Vroeger werkte writely op ASP.net van Microsoft, maar tegenwoordig lijkt het erop dat de servers van Google gebruik maken van servers gebaseerd op Linux. Dit duidt er dan ook op dat Google als bedrijf totaal niet werkt met Microsoftproducten maar veel liever met Linux. De software kan met vijftien talen werken waaronder de meeste grote talen zoals Spaans, Engels, Frans, Nederlands, Duits en nog een paar lokale talen.

Review: Google Documents
Dit is het welkomstscherm van Google Docs. Zoals je kan zien is deze erg overzichtelijk en is het zeer makkelijk om je weg te vinden in de simpele menustructuur die Google in al haar producten hanteert. Zoals je wel kunt zien is hier goed over nagedacht en de op AJAX gebaseerde interface werkt dan ook erg prettig en snel.
Bron:Techzine Redactie