2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Koeling en interne componenten

Ook deze voeding is uitgevoerd met een honingraatstructuur. De exacte voordelen daarvan heb ik al eerder besproken in mijn review van de Silent Pro M700 van Coolermaster.


Hoe een voeding is opgebouwd zegt iets over de kwaliteit ervan. Daarom ga ik ook deze voeding openschroeven. Hierbij kwam ik weer de bekende sticker tegen: "Warranty void if removed".


Daar trek ik me zoals gewoonlijk niks van aan en ik scheur de sticker los. Hierbij moet ik jullie waarschuwen dit zelf niet te doen. Die sticker zit er met een reden.
  • Je verliest je garantie.
  • Er zitten gevaarlijke componenten in een voeding die op een hoge spanning werken. De condensatoren blijven vaak een enorm lange tijd geladen en daar wil je echt geen schok van krijgen!


Na het losschroeven van vier schroeven en het nodige wrikwerk krijg ik de kap los. Hierbij valt me meteen op hoe weinig heatsinks er zijn gebruikt voor de koeling. Verder zit alles wel heel netjes gesoldeerd, dus dat zal in ieder geval geen probleem worden.



De voeding is uitgerust met een 135mm fan. Hij is zo groot omdat hij zo meer lucht kan verplaatsen en langzamer hoeft te draaien. Hierdoor heb je minder geluidsproductie, wat altijd een groot voordeel is. Ook kan hij door het grote oppervlakte vrijwel alle ingewanden van de voeding van een nodig briesje voorzien, waardoor je minder koelblokken nodig hebt.

De ventilator is gemaakt door een fabrikant genaamd Ever Grand Elektronics. Hierover is vrij weinig te vinden, dus kan ik niet echt oordelen of het goed is of niet. Wat me opvalt is dat de ventilator er een is van maar liefst 7,2 Watt. Dit is maar liefst drie keer zoveel als de ventilator in de Silent Pro M700. Of dat een voordeel is zal later in de review moeten blijken.


Verder kwam ik iets tegen wat me deed schrikken. Volgens de specificaties heeft deze voeding twee 12-volt-spanningslijnen. Bij het goed bekijken van de printplaat zie ik dat er toch écht maar één strip voor 12 volt is waar alle connectoren aan vast zitten. Op de website staat dat de PCI-E connectoren elk een aparte 12-volt spanningslijn hebben, dat is dus gewoon niet waar. Bij het nogmaals nameten op iedere connector met een multimeter blijken alle 12-volt lijnen met elkaar verbonden te zijn, zoals ik al kon zien aan de printplaat.


De strip waar 12 volt op staat heb ik met geel gemarkeerd.