3min

Uiterlijk

Uiterlijk


Nu zal het uiterlijk van aMSN onder de loep genomen worden. Zodra je aMSN opstart zie je al gelijkenis met WLM. De indeling van het loginscherm is vergelijkbaar alleen zijn de knoppen wat verschillend. Na het inloggen valt al meteen op dat alles er nogal druk uitziet. Zo veranderen de namen in de lijst van contactpersonen van kleur aan de hand van de status. Daarnaast wordt de avatar van de contactpersoon ook in de lijst in het klein weergegeven. Dit geeft een onrustige indruk en is zelfs kinderachtig te noemen.



Een positief punt is wel dat er veel mogelijkheden zijn om het uiterlijk aan te passen. Zo kunnen de avatars in de lijst van contactpersonen uitgeschakeld worden. Dit zorgt al meteen voor een minder drukke indruk.

De menu’s en knoppen zien er nogal glossy uit dit geeft een kinderlijke indruk. Hetzelfde geldt voor het notificatiescherm dat verschijnt als bijvoorbeeld een contactpersoon online komt. De indeling van de lay-out is vergelijkbaar met die van WLM maar geeft niet hetzelfde gevoel, het is gewoon wat rommeliger.

Gebruiksvriendelijkheid


De gebruiksvriendelijkheid van aMSN is vergelijkbaar met die van WLM. Echter gaat aMSN net iets verder. De werking van aMSN is makkelijk. Contactpersonen toevoegen, groepen maken en andere standaard opties zijn makkelijk te vinden en uit te voeren. Onder het kopje "preferences" zit het verschil met WLM. Het aantal aan te passen opties is namelijk erg groot. Het is op deze manier mogelijk om zowel functionele als niet-functionele opties aan te passen. Zoals hierboven al gezegd is kan het uiterlijk aangepast worden, maar ook bijvoorbeeld de standaard grootte van een chatscherm ingesteld worden.



Een groot voordeel ten opzichte van WLM is dat het mogelijk is om met meerdere accounts tegelijk in te loggen. Er hoeft hier geen extra patch voor geïnstalleerd worden, dit is een standaard optie.

Uitbreidingsmogelijkheden


Het feit dat aMSN een open source-applicatie houdt in dat iedereen zijn bijdrage kan leveren. Er zijn dus verschillende plug-ins en skins beschikbaar. Ik ben niet van plan om deze allemaal te bespreken maar een zeer bruikbare plug-in is aMSN Plus! Niet geheel verrassend gaat het hier om een kloon van MSN Plus! Hiermee wordt het mogelijk om bijvoorbeeld gebruik te maken van commando’s. Voor mensen die overstappen van WLM inclusief MSN Plus! naar aMSN is dit dus een fijne uitbreiding.

Het installeren van een plug-in is nogal omslachtig. Via de website van aMSN zijn er verschillende plug-ins te downloaden. Deze zitten in een .zip-bestand. Het installeren van een plug-in is niet moeilijk maar werkt wel omslachtig. Het .zip-bestand dient uitgepakt te worden in de map plug-ins die aMSN heeft aangemaakt. Die zul je eerst moeten zoeken en daar de .zip uitpakken. Daarna kun je via aMSN de plug-in activeren. Volgens de website hoeft aMSN niet herstart te worden. Ik zelf heb dit allemaal getest met de aMSN Plus! plug-in maar commando’s werken bij mij nog steeds niet.



De werking is bij skins hetzelfde. Nadat het .zip-bestand is uitgepakt in de goede map kun je deze makkelijk activeren in aMSN. Er is zelfs een mogelijkheid om een preview te zien. Dit alles is te doen zonder aMSN te hoeven herstarten. Door de skins is het dus ook mogelijk om het uiterlijk te veranderen naar bijvoorbeeld de look van WLM.

Een voordeel van zowel de plug-ins als de skins is dat ze gratis beschikbaar zijn. Een nadeel is wel dat het aanbod van zowel skins als plug-ins niet al te groot is.