3min

Tags in dit artikel

, , ,

Interface

Standaard is de Omnia II voorzien van Windows Mobile 6.1, later kan deze versiegeüpgraded worden naar versie 6.5. Windows Mobile 6.5 komt op 6 oktober uit en moet toch grote veranderingen met zich mee brengen. Om ervoor te zorgen dat de telefoon nu ook al goed werkt, heeft Samsung een eigen interface meegeleverd.

Widgets


Standaard heb je een rij met widgets en drie verschillende ‘bureaubladen’ om ze op te zetten. De widgets kun je over elkaar heenzetten en kriskras door elkaar, hierin heb je geen beperkingen. Dat zorgt ervoor dat je je homescreen lekker overzichtelijk, of juist heel chaotisch kunt inrichten. Het ligt er maar aan wat je zelf het prettigste vindt.

De widgets kunnen verschillende functies hebben. Er zijn is bijvoorbeeld een widget die het weer laat zien, maar ook een die simpelweg het logo van Hyves laat zien en die linkt naar de mobiele Hyves. De widgets zorgen voor interactieve content op het homescreen. De widgets bereik je door op de zwarte pijl te drukken, waarna een menu uitschuift.


Het aanbod in widgets is echter erg mager. De meeste widgets die nu aangeboden worden zijn slechts icoontjes naar een website of naar een applicatie. Het concept met de widgets is leuk en de volledige vrijheid die je erin hebt is ook prima, de uitwerking is echter nog wat mager. Ik hoop persoonlijk dat mensen de mogelijkheid gaan krijgen om eigen widgets te ontwikkelen, zodat de potentie van dit systeem ook daadwerkelijk tot uiting komt. Ik vergelijk het maar eventjes met Android, dat ook een soortgelijke interface biedt. Daar biedt Google de mogelijkheid aan om zelf widgets te ontwerpen en te schrijven, iets wat door veel mensen gedaan wordt.

Algemene indruk homescreen


Samsung’s interface biedt deze gemakken niet en daar komt nog eens bij dat het schakelen tussen de verschillende schermen erg haperig verloopt. Het toestel is voorzien van een 800 MHz-processor, die deze zaken toch vloeiend op het scherm zou moeten kunnen toveren.

Het menu


Hierover ben ik prima te spreken. Het menu is onderverdeeld in vier tabbladen, waartussen prima te schakelen is. De knoppen zijn geschikt om met je vinger te bedienen, waardoor een stylus niet vereist is. Door de verdeling in tabbladen komen applicaties beter tot hun recht omdat je ze veel sneller hebt teruggevonden.


Het is mogelijk om de applicaties in de tabbladen zelf in te delen, door het verschuiven, toevoegen en verwijderen van snelkoppelingen kun je ook het menu aanpassen. Handig, want een Twitter-applicatie ontbreekt bijvoorbeeld standaard op het internet-tabblad.

Samsung biedt echter nog een mogelijkheid om door het menu te bladeren, een leuke feature die erg leuk is uitgewerkt. Je kunt het menu ook weergeven als kubus, waarbij de veelgebruikte functies verdeeld zijn over de zes vlakken. Zo is er bijvoorbeeld een internetvlak, waarop je je bladwijzers terug kunt vinden. Een leuke functie die bijzonder handig kan zijn. Ik moet echter wel bekennen dat ik de functie in mijn testperiode amper gebruikt heb. Ik koos toch altijd voor het tabbladensysteem dat erg goed is uitgewerkt.


Algemene indruk interface


De interface valt mij positief op. Hij zorgt ervoor dat de telefoon prima te gebruiken is zonder stylus. De knoppen zijn groter en over het algemeen is het ook overzichtelijker. Een stuk beter dus dan de Windows Mobile-interface, die meer weg heeft van Windows 3.1.

De interface van Samsung is echter wel erg donker, met name door het kleurgebruik komt de interface soms wat grauw over. Door de zwarte kleuren die gebruikt worden (wat toch wel weer designvol is) komt de interface soms wat onoverzichtelijk over.


Een groot pluspunt is echter wel dat de Windows Mobile-interface eigenlijk nergens terugkomt. Alles is vervangen door de interface van Samsung, de interface van Windows Mobile komt alleen terug op specifieke Windows Mobile-applicaties die geen redesign nodig hebben.