4min

Tags in dit artikel

, , ,

Alledaags gebruik

Een telefoon moet natuurlijk presteren en veel leuke functies hebben, maar het allerbelangrijkste is misschien nog wel het alledaags gebruik. Je gebruikt immers niet elke dag elke functie van het toestel, maar waarschijnlijk bel en sms je er wel dagelijks mee en lees je mogelijk ook dagelijks je mail. Al die functies en mogelijkheden komen dan ook hieronder aan bod.

Bellen


Om bij je contacten te komen hoef je alleen maar op de knop ‘contacten’ te drukken. Deze contacten worden vervolgens in een lijst weergegeven en door op de knop ernaast te drukken kun je die persoon direct bellen. Eigenlijk weinig bijzonders, want elke telefoon biedt praktisch dezelfde mogelijkheden.


Als je de beltoets indrukt kom je in een interface terecht waar je gewoon meteen mee kan bellen. Die biedt ook ondersteuning om even snel een contact te zoeken door het belpad te gebruiken. Eigenlijk weer een feature die elke telefoon biedt. De belkwaliteit is dan belangrijk en die is eigenlijk ook prima in orde. Je bent goed verstaanbaar en het belvolume kan aangepast worden in een gesprek door de volumeknoppen te gebruiken.

Sms’en


Sms’en is prima te doen, maar het valt meteen op dat de sms’jes niet als een conversatie worden weergegeven. Als je de sms-inbox opent valt op dat alle sms’jes gewoon onder elkaar worden weergeven. Er wordt niets gesorteerd en het is gewoon een doodsimpele lijst. Jammer, want ik ben persoonlijk erg fan van ordening van de honderden sms’jes die er maandelijks in- en uitgaan.


E-mailen gaat door middel van de e-mailinterface. Het toevoegen van een account is heel simpel en de telefoon weet vrijwel automatisch alle instellingen terug te vinden. E-mails bekijken is echter een andere tak van sport. Dat werkt namelijk erg omslachtig. Het goed laten weergeven van een HTML-email is een kunst op zich, aangezien de email-renderer regelmatig gewoon volledig de weg kwijt is. Jammer, want e-mails met tekst zijn gewoon wel goed te lezen. Ik heb het toestel nu zo weten in te stellen dat gewoon het volledige bericht wordt gedownload en dat de HTML-weergave geforceerd wordt. Hiermee werkt het een stuk beter, maar dit heeft als nadeel dat het weer meer dataverkeer kost.

Batterijduur


Hier kan ik kort over zijn. Ik hoop dat de batterijduur die ik haal niet de standaard is. Na meermalen het toestel volledig opgeladen te hebben, is het toestel na ongeveer vijf uur leeg. Dat zou betekenen dat je niet eens een dag weg kan zonder een extra accu mee te nemen. Toen ik de telefoon om acht uur ’s ochtends uit de lader pakte kon ik deze tot een uur ’s middags gebruiken. Hopelijk gaat het om een foutje in het testexemplaar.

Camera


De camera is een vijfmegapixel-model en voorzien van autofocus en een LED-flitser. Het lijkt erop dat dit een standaard wordt in het ontwikkelingsproces van een mobiele telefoon van Samsung. Veel telefoons worden tegenwoordig voorzien van een dergelijke camera. Op uitzondering van de Pixon12 uiteraard, die heeft een 12 megapixel camera.


De camera presteert net zo goed als de rest van de 5 megapixel-camera’s van Samsung. Hij is vrij scherp en de kleuren zijn ook goed. Dat betekent dat de camera geschikt is voor snel een fotootje die je vervolgens deelt met de hele wereld. Maar echt scherpe en hoogstaande foto’s hoef je niet te verwachten met dit toestel.


De camera-applicatie heeft een hoop instellingen. Zo kun je het formaat, en daarmee het aantal megapixel, instellen. Het is mogelijk om een scénemodus in te stellen, waardoor de foto beter wordt. De flitser kan geregeld worden, de helderheid kan geregeld worden en ook de autofocus kan ingesteld worden. Al met al vrij veel instellingen, die ervoor zorgen dat je toch wat meer controle hebt over de fotootjes die je neemt. Wel handig, aangezien je je foto dan toch beter kan schieten.

Onscreen toetsenbord


Het onscreen toetsenbord van de Omnia II is vrij redelijk. De landscapemodus werkt verreweg het best, maar in portraitmodus is er ook best mee te werken. Daar staat tegenover dat de landscapemodus een rare toetsenindeling heeft. Ik vind hem persoonlijk niet logisch, zo staat de spatiebalk op dezelfde hoogte als de zxc-rij. Jammer, want het scherm is vrij breed, dus het allemaal vrij gemakkelijk een rij hoger gekund.

De landschapemodus is overigens niet overal beschikbaar. In sommige applicaties, zoals de notitie-applicatie en de Mobile Word-applicatie weigert de telefoon in landscapemodus te gaan. Jammer, want juist bij dergelijke applicaties wil je snel en efficiënt typen.

Snelheid


Qua snelheid is het toestel prima in orde. Het wisselen tussen homescreens duurt echter wel een vrij lange tijd. Daarna moeten de widgets nog opnieuw ingeladen worden, wat ervoor zorgt dat het een redelijk tijdrovend proces is.


Verder is de snelheid prima in orde, door het menu is snel te sliden en ook de kubus reageert snel en efficiënt. Af en toe merk je wel de klassieke Windows Mobile-snelheid (dat is niet positief bedoeld), maar dat is een echt Windows Mobile-kwaaltje. De snelheid bij het maken van een foto, of bij een zwaar proces is ook prima te noemen. Ook hierin geen problemen.