4min

Tags in dit artikel

, , ,

Uiterlijk & specificaties

De Omnia II is een vrij groot toestel, dat valt in ieder geval als eerste op. Dat komt voornamelijk omdat het toestel een 4,0-inch-touchscreen heeft. Het touchscreen is resistief, wat betekent dat hij eigenlijk ontworpen is om alleen met stylus te werken. Het AMOLED-scherm is echter zo ontwikkeld dat bediening met je vingers eigenlijk ook prima gaat. Samsung had hierin ook niet echt een keuze, het toestel moet immers met vingers bedienbaar zijn maar ook samenwerken met Windows Mobile. Windows Mobile heeft alleen ondersteuning voor dergelijke capacitieve schermen. Samsung heeft dus geprobeerd het beste van beide werelden te combineren.

Algemene indruk


Het toestel is groot en heeft vooral een duidelijk scherm, waar ik erg blij mee ben. Het AMOLED-scherm, waar Samsung tegenwoordig vaker telefoons mee uitrust, is prima te noemen. Door AMOLED zijn de kleuren lekker fel en levendig. Wat ervoor zorgt dat je het scherm prima vindt. De grootte, zo’n 4,0-inch is ook prima te noemen. Het zorgt ervoor dat er veel zichtbaar is op het scherm, maar dat het scherm toch niet te groot is.


Op de achterkant vinden we een vijf megapixel-camera met flitser terug. Verder is de achterkant eigenlijk clean. Er staat Samsung op gedrukt en verder is het gewoon een zwart frontje. Niets bijzonders dus. De camera is ook niet zo heel bijzonder, op hoe die presteert komen we later nog op terug.

Het toestel is eigenlijk volledig zwart. Het is een dun toestel en voornamelijk het scherm valt gelijk op. De zwarte afwerking is erg smaakvol en geeft het toestel een vrij ‘exclusieve’ look, waardoor je je toch op straat kunt vertonen met dit toestel.

Aansluitingen & knoppen


De telefoon heeft twee aansluitingen. Te weten een MicroUSB-slot en een 3,5 mm-jack. De eerste zorgt ervoor dat je het toestel kunt opladen en aan de computer kan koppelen, de tweede aansluiting zorgt ervoor dat je je eigen headsetje kunt gebruiken bij het luisteren van muziek en dergelijk. De MicroUSB-aansluiting is een versie die Samsung eigenlijk altijd inbouwt in zijn toestellen. Het is een dunnere en smallere variant dan HTC gebruikt.


Qua knoppen is het toestel niet zo heel opvallend. De ‘menu’-knop is echter wel heel opvallend. Deze knop is namelijk vormgegeven als een kubus en valt bij mij persoonlijk erg in de smaak. De menuknop zorgt ervoor uiteraard voor dat het menu getoond wordt, waarna je de mogelijkheid hebt om het menu weer te geven als kubus. De menuknop is overigens niet nieuw, de Samsung Jet had ook al een dergelijke knop.

Dan zijn er uiteraard nog de standaardknoppen. Zoals de opneem- en ophangtoets, die naast de kubusvormige knop zitten. Deze toetsen zijn niet zo bijzonder en doen precies wat je ervan verwacht. Verder gebeurt op de ‘voorkant’ van het toestel alles via het touchscreen. Aan de zijkanten vinden we in in ieder geval de welbekende volumeknoppen terug. Aan de andere zijkant, ofwel de rechterzijkant, vinden we een cameratoets en een vergrendeltoets terug. De vergrendeltoets is wat hoog gepositioneerd, wat ervoor zorgt dat je het toestel vrij gemakkelijk kunt vergrendelen.

Degelijkheid


Samsung lijkt een probleem te hebben, ik ervaar het namelijk bij zowel de Galaxy, de Pixon12 als de Omnia II, het toestel lijkt niet echt heel degelijk. Het zal allemaal wel meevallen, maar als je een knop indrukt voel je dat in het hele toestel en de trilfunctie voelt soms alsof er een paar veertjes loszitten in het toestel. Daarmee komt het toestel dus een stuk minder degelijk over.


Verder zit de achterklep wel degelijk vast en komt het gebruikte materiaal ook degelijk over. Hoe degelijk het toestel werkelijk is, kan ik niet goed zeggen, de testperiode was te kort om hier echt uitsluitsel over te kunnen geven. Over het algemeen komt het toestel echter niet zo degelijk over, maar dat komt voornamelijk doordat het toestel helemaal meeveert bij het indrukken van een toets.

Accessoires


De Omnia II wordt standaard geleverd in een Millionaire-verpakking. Deze verpakking bevat allerlei exclusieve Millionaire-zaken, waaronder een exclusief hoesje. Standaard wordt het toestel echter geleverd met een ‘gewoon’ hoesje, een stylus, een oplader, een USB-kabel en een headsetje. De standaarddingen dus.


Als je de exclusieve content erbij wil hebben zul je voor de Millionaire-package moeten gaan, die heeft namelijk wat exclusieve extra’s, die ontbreken bij de standaardeditie. Met de standaardeditie kun je overigens ook prima uit de voeten, er ontbreekt niets dat je echt nodig hebt.

Specificaties


Onderdeel Omschrijving
Processor S3C6410
Kloksnelheid processor 800 Mhz
Besturingssysteem Windows Mobile 6.1 Professional met TouchWiz-interface
Externe opslag Niet meegeleverd, Micro-SD tot 32gb
RAM 256 MB
Interne opslag 8 gb
Afmetingen 118 x 60 x 11.9 mm
Gewicht 123 g (inclusief batterij)
Scherm 4,0-inch touchscreen
Resolutie scherm 480 X 800 pixels
Netwerken HSDPA 7.2Mbps / HSUPA 5.76Mbps (900 / 1700/ 2100MHz)
EDGE / GPRS (850/ 900/1800/1900)
Interface TouchWiz, met Kubus
GPS A-GPS
Bluetooth Bluetooth 2.0 stereo
Wi-Fi IEEE 802.11 b/g
connectiviteit (bedraad) Micro USB-poort (Samsung-stijl), headphone-jack
Primaire camera 5 megapixel
Secundaire camera N.V.T.
Audio Ingebouwde microfoon, speaker.
Batterij Li-ion 1500 mAh.
Spreektijd 600 minuten
Standby-tijd 18 dagen