4min

Tags in dit artikel

, , ,

Applicaties

Samsung levert een hoop eigen applicaties mee met de Omnia II. Deze applicaties variëren van vervangers voor de standaard Windows Mobile-varianten tot compleet eigen applicaties die ervoor zorgen dat de telefoon weer net wat extra functionaliteit krijgt. De belangrijkste applicaties worden hieronder besproken.

Digitaal fotolijstje


Een van de meest opvallende applicaties op de telefoon is het digitale fotolijstje. Dit fotolijstje laat gewoon een slideshow zien van de foto’s die je hebt geschoten en in een bepaalde map staan. Over die foto’s wordt wat algemene informatie weergeven, zoals de tijd en datum.


Het idee vind ik persoonlijk erg origineel en ook zeker leuk uitgewerkt. Of het daadwerkelijk een functie is die men veel zal gebruiken durf ik toch in twijfel te trekken. Ik heb het idee dat het een leuke functie is, maar er mist bijvoorbeeld een standaardje voor de telefoon, zodat je hem ergens neer kunt zetten. Ik kan de Omnia II natuurlijk moeilijk tegen de muur spijkeren…

Browser


Browsen gebeurt door middel van Opera Mobile. Internet Explorer, dat standaard meegleverd wordt met Windows Mobile, zul je niet gebruiken op deze telefoon. Bijna alle fabrikanten die ook een eigen interface meeleveren (gebaseerd op Windows Mobile), leveren ook Opera Mobile mee als standaardbrowser.

Gelukkig maar. Opera Mobile is namelijk een stuk sneller en stabieler. Daarnaast, iets wat ook niet geheel onbelangrijk is, is Opera Mobile beter voorbereid op de webstandaarden. Hierdoor komen webpagina’s eruit te zien zoals de ontwikkelaar wil dat ze eruit komen te zien. De Internet Explorer-versie die Windows Mobile nu heeft is gebaseerd op Internet Explorer 6, wat ervoor zorgt dat de pagina’s erg slecht gerenderd worden.


Opera Mobile laat automatisch het menu verdwijnen, dat vervolgens weer opgeroepen kan worden door op de doorzichtige pijl te drukken. Dan komt het menu dus te voorschijn, waar je onder andere tabbladen kunt sluiten en de instellingen terug kunt vinden. Inzoomen gebeurt op een andere manier, door eventjes het touchscreen ‘ingedrukt’ te houden verschijnt er een inzoom-menuutje. Wanneer je je vinger vervolgens naar boven slide, zoomt de pagina in. Uitzoomen gebeurd door de vinger naar beneden te sliden. Er is een ‘evenwicht-stand’ die bereikt kan worden door op het streepje te drukken. Het inzoomen werkt prima zo.

Smart Search


Een andere feature die de telefoon nu biedt is de Smart Search-applicatie. Dit is een applicatie die doet wat de naam zegt: slim zoeken. Hij zoekt namelijk in verschillende content die op de telefoon aanwezig is. Hierdoor kun je eigenlijk snel vanalles terug vinden.

Standaard zoekt de Smart Search door alle content die op de telefoon aanwezig is. Dat kun je echter naar believen ook wijzigen, waardoor je bijvoorbeeld alleen je contacten of documenten doorzoekt. Hij is vergelijkbaar met de zoekfunctie op je computer. De Smart Search-functie doorzoekt gewoon de titel en eventuele keywords / omschrijvingen.


De functie werkt prima en is een mooi pluspunt ten opzichte van andere telefoons die deze functie niet hebben. Daarnaast is de functie vrij ‘uniek’. Het is een functie die ik vaker in de telefoniewereld terug zou willen zien. Er zijn overigens wel wat platformen die deze feature hebben, zoals Android en iPhone OS.

Internet


Op het gebied van internet zijn er diverse applicaties meegeleverd die ervoor zorgen dat je ook onderweg allerlei informatie kunt opvragen. Zo is de standaard MSN-cliënt voor Windows Mobile meegeleverd en is er een RSS-reader ingebakken.

De Windows Live Messenger-cliënt werkt net zoals op de Touch Diamond 2. Het is namelijk dezelfde applicatie, ontwikkeld door Microsoft voor het MSN-netwerk. De applicatie werkt prima, maar toch heb ik hier en daar wel wat moeite met de interface. Toch is het een van de betere mobiele MSN-cliënts die op de telefoniewereld beschikbaar zijn.


De RSS Reader-applicatie van de Omnia II werkt prima en doet zijn werk goed. Ik mis een functie om hem te synchroniseren met webdiensten, aangezien ik zelf Google Reader gebruik om al mijn RSS-feeds te lezen en bij te houden. Voor standaard gebruik is hij echter prima.

Zakelijk


De telefoon is voorzien mobiele versies van Word, Powerpoint, Excel en OneNote. Een mobiele versie van de populairste Office-applicaties dus. De versies zijn niet aangepast en moeten dus met de stylus bediend worden. Daarnaast valt op dat het toestel niet in landscape-modus werkt op deze applicaties. Daardoor ben je altijd aangewezen op het portait-toetsenbord. De landscape-modus komt gewoon niet te voorschijn en is ook niet te forcen. Opvallend en eigenlijk bijzonder jammer, hierdoor is de applicatie namelijk toch minder goed bruikbaar.


Verder biedt de Omnia II, net als andere Windows Mobile-toestellen, standaard ondersteuning om visitekaartjes te fotograferen en te laten uitlezen. Door middel van die functie kun je visitekaartjes gewoon direct naar je contactenlijst kopiëren door een foto te maken van de kaart. Toch werkt dat niet helemaal vlekkeloos. Ik heb vijf verschillende kaarten geprobeerd, maar geen van alle werd goed gelezen en omgezet door de applicatie. Een leuke functie, maar echt werkend krijg ik hem in ieder geval nog niet.

Op diezelfde manier zou je ook tekstdocumenten over kunnen zetten, echter faalt ook deze functie. Deze functie heb ik getest op zes verschillende documenten, maar geen van alle werd foutloos overgezet. Als je de oorspronkelijke tekst er niet bij hebt kom je er niet uit. Functies die dus veel potentie hebben, maar helaas slecht zijn uitgewerkt.