3min

Gebruikservaring

Algemeen


De Samsung ATIV Book 9 Plus wordt standaard nog uitgeleverd met Windows 8 (review). Zoals je misschien bekend is, heeft Microsoft onlangs de update naar Windows 8.1 uitgegeven, wat aanzienlijke wijzigingen met zich meebrengt. Ook dit besturingssysteem heeft Techzine aan een review onderworpen, de review van Windows 8.1 kan je hier lezen.

Wij vinden het de moeite waard om een upgrade uit te voeren en bij de Samsung Book 9 Ultra is er vanwege de hoge schermresolutie nog een extra reden, namelijk dat Windows 8.1 ondersteuning biedt voor HiDPI, waarmee het besturingssysteem een Retina-achtige ondersteuning krijgt. Samsung liep alvast op de zaken vooruit met deze laptop, want de 3200 bij 1800-resolutie is standaard niet ingeschakeld als Windows 8 nog actief is. Na de update naar Windows 8.1 is het aan de gebruiker om de HiDPI-mode in te stellen en aan ontwikkelaars om de mode te ondersteunen met hun apps.

De ATIV Book 9 Plus werkt snel onder zowel Windows 8 als Windows 8.1 en dat is dankzij de recente processor natuurlijk ook niet verrassend. Het werkgeheugen van 4GB is wellicht niet altijd toereikend als je zwaardere taken gaat uitvoeren, helaas is dit niet verder uit te breiden. Samsung had in deze prijsklasse wel voor 8GB mogen kiezen, zeker omdat Samsung het geheugen zelf fabriceert en de kosten in dit geval niet echt noemenswaardig zouden zijn geweest, in tegenstelling tot de meerwaarde voor de gebruiker.


Toetsenbord


De Samsung ATIV Book 9 Plus is voorzien van een chiclet toetsenbord met blauwige toetsenverlichting. De Functie-toetsen vertolken een dubbelfunctie om bijvoorbeeld de verlichting van het scherm en het audiovolume aan te passen. Deze functies genieten de voorkeur boven de nauwelijks gebruikte functietoetsen. Die instelling is eventueel te wijzigen, mocht je het daar niet mee eens zijn.

De toetsen steken redelijk minimaal uit de behuizing, maar moeten toch ver genoeg ingedrukt worden om abusievelijke aanslagen prima te voorkomen. Het toetsenbord typt daarnaast ook gewoon prima, er is niks op aan te merken.


Touchpad


Samsung lijkt de ATIV Book 9 Ultra van een eigen touchpad voorzien te hebben. Het invoerapparaat kan overweg met multitouchinvoer van maximaal vier vingers en werkt in de basis prima. Het touchpad ondersteunt echter ook commando’s waarbij je van links, rechts of boven naar het midden veegt om bijvoorbeeld te wisselen tussen programma’s of het optie-menu te openen. Deze functie is niet goed genoeg afgesteld en treedt regelmatig in werking terwijl dat niet de bedoeling is. Het is bijzonder irritant als je gewoon lekker aan het werk bent en op deze manier uit je flow wordt gehaald.

Geluid


De laptop is voorzien van SoundAlive-technologie, waarmee twee speakers van 2 watt worden aangestuurd. Een vermogen van 4 watt klinkt niet bepaald indrukwekkend, maar dat is het geluid dat de ATIV Book 9 Ultra weet weer te geven desalniettemin toch.

Als je het volume helemaal opendraait komt er aanzienlijk wat geluid uit de speakers en daarbij is de grootste verrassing misschien nog wel dat er aanzienlijk wat lage tonen uit de boxen schallen. Ondanks het hoge volume bij het lage vermogen is het geluid toch van goede kwaliteit.

Accu


De accu heeft een capaciteit van 7300 mAh en Samsung belooft daarmee een accuduur van 7,5 uur. Wij testen de accuduur met onze eigen condities en komen altijd op lagere resultaten uit. Dat deze ultrabook dus op krap 5 uur uitkomt verrast ons niet zo. De onderstaande grafiek maakt al duidelijk dat de ultrabook wat accuduur betreft een prima resultaat weet te overleggen, maar de nieuwe onderdelen zorgen er wel voor dat de Series 9 het record stevig vasthoudt. Samsung domineert op dit moment sowieso in deze test.