3min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikservaring & accuduur

Gebruikerservaring


In de introductie van deze review was ik al vrij kritisch over het feit dat de laptop wordt geleverd met Windows 8. Ik had liever gezien dat deze ultrabook direct uit de doos zou worden geleverd met Windows 8.1. De gebruiker moet nu bij het eerste gebruik eerst talloze beveiligingsupdates downloaden en installeren om vervolgens in de Windows Store nog Windows 8.1 te downloaden. Dit duurt alles bij elkaar toch een paar uurtjes. Dat is gewoon jammer, want Asus kan best de laptops vooraf voorzien van Windows 8.1, voor een bedrijf van dat formaat is dat weinig werk. Voor een goed beeld van Windows 8.1 verwijs ik graag door naar mijn review over dit besturingssysteem.


De Asus Zenbook is met zijn 1,6 kg zeker niet zwaar en het label ultrabook is dan ook dik verdiend. Dit is echt een ultrabook die je makkelijk overal mee naartoe neemt en waarmee je overal fatsoenlijk kan werken. Het 13,3 inch-scherm is groot genoeg om de normale werkzaamheden mee te verrichten, wil je echter meer dan moet je gaan kijken naar een 15 inch-model maar daar voorziet Asus met deze serie niet in.

Als ik de hele serie bekijk, dan zit het eigenlijk bij alle modellen met de specificaties wel snor. Ik moet wel zeggen dat ik persoonlijk niet meer zou kiezen voor een model met slechts 4GB werkgeheugen of 128GB aan opslagcapaciteit. Als je dit systeem overweegt te kopen, kijk dan altijd naar de modellen met 8GB aan werkgeheugen en 256GB aan opslagcapaciteit.


De processor maakt op zich niet zo heel veel uit, als je echt wat zwaardere grafische toepassingen wil kunnen gebruiken is ons reviewexemplaar wel het meest aan te raden. Door de aanwezigheid van de Intel Core i7-4558U beschikt dit model ook over een Iris Graphics 5100 GPU, welke gewoon een stuk beter is dan de Intel HD Graphics 4400. Voor echt grote videoproducties moet je nog steeds een desktop-pc aanschaffen, maar voor het lichtere grafische werk kan een dergelijke laptop prima wat werk verzetten. Beter dan de goedkopere modellen met de Intel Core i7-4500U, maar dat kost een paar honderd euro meer. Voor die paar honderd euro krijg je dan ook wel een beter scherm, waarover later meer.

Asus heeft zich ditmaal gelukkig ook niet al teveel uitgeleefd met het voorinstalleren van allerlei software waar de meeste gebruikers niet op zitten te wachten. Het is beperkt gebleven tot een twintigtal applicaties die niet prominent in beeld worden gebracht. Alleen door het bekijken van alle applicaties in het nieuwe startscherm zijn deze te vinden. Zo is er een Asus installatie-app voor nog meer software te vinden, welke ook prominent op de desktop wordt getoond. Ook is er een applicatie voor firmware-updates te vinden. Tevens is de Intel Experience-app geïnstalleerd, hiermee kan je de Intel-drivers van bijvoorbeeld de GPU, WiFi- en Bluetooth-adapter bijwerken. Daarnaast wordt er uitgelegd hoe je met behulp van een dongle de laptop met een televisie kan verbinden. Alle overige applicaties zijn kleine spelletjes, waar ik verder niet dieper op in ga.

Accuduur


Uiteraard hebben we ook de accuduur van de Asus Zenbook onderzocht, dit is toch een van de belangrijkste eigenschappen van een ultrabook en helaas komt niet elke ultrabook goed uit de test.


Over de Asus Zenbook hebben we echter niet te klagen. De geclaimde 7 uur accuduur lijkt het systeem volgens onze benchmarks weliswaar niet te halen, maar vijf uur ligt zeker binnen bereik. Dit blijkt uit de Powermark-benchmark, maar ook in onze videotest, waarbij we gedurende 1 uur een video vanaf YouTube naar de laptop streamen gedurende 1 uur, dit kostte 18 procent van de accu. Hiermee scoort de laptop in de bovenste regionen, wat zeker knap is gezien de zware processor in ons reviewmodel.