4min

Geluid, scherm & accuduur

Geluid


Een aantal fabrikanten kiest er tegenwoordig voor om hun smartphones met een dubbele speaker uit te rusten, maar Apple niet. De iPhone 6 heeft zoals gebruikelijk een speaker op de onderzijde zitten en dat is een goede locatie omdat die niet gauw geblokkeerd wordt, op de voorkant is wellicht nog beter.

De monospeaker weet bij een normaal volume een erg gedetailleerd geluid voort te brengen, verhoog je het volume tot het maximum dan blijft het ook gewoon goed. Qua hoge tonen had het nog wel een tikje beter gekund, lage tonen zijn voor een smartphone bovengemiddeld aanwezig.

Aan de EarPod-headset is sinds de iPhone 5 niets veranderd. Het geluid is erg goed, vooral lage tonen zijn duidelijk aanwezig. De pasvorm had echter beter gekund. Deze EarPod-oortjes houden het midden tussen earbuds en in-ears, maar mijn voorkeur gaat toch echt uit naar de laatstgenoemde omdat die echt in je oorholte vastgeklemd zitten. De EarPods vallen overigens absoluut niet snel uit, maar ze zitten toch wat minder gefixeerd.


Scherm


Het IPS LCD-scherm van 4,7 inch toont de afwijkende resolutie van 750 bij 1334 pixels. Apple heeft deze resolutie gekozen om de pixeldichtheid en schermverhouding gelijk te houden aan die van het Retina-scherm in de iPhone 5 en 5S. Het Amerikaanse bedrijf noemt het scherm in de iPhone 6 echter een Retina HD-scherm, omdat deze de HD-standaard van 720 bij 1280 pixels overstijgt, maar qua pixeldichtheid verandert er dus niks. Per inch worden 326 pixels getoond en op die afstand zijn volgens Apple afzonderlijke pixels niet meer waarneembaar.

Er zijn smartphones met scherpere displays op de markt, maar na er al meerdere in de hand te hebben gehad ben ik niet van mening dat het een onomstotelijke meerwaarde heeft. Ja, als je er echt op gaat letten en er met je neus bovenop zit, dan zie je in sommige gevallen verschillen. Maar het voelt voor mij meer aan als een prestigestrijd in plaats van dat de consument er werkelijk iets aan heeft. De klant wil op de eerste plaats een langere accuduur en daar helpt een overbodig hoge resolutie echt niet bij.

Apple prijst zelf de kijkhoek van de iPhone 6, al was ik me er niet van bewust dat die bij de voorgaande iPhones niet in orde was. Naast de iPhone 5S zie ik qua kijkhoek ook geen noemenswaardig verschil. Wel is het scherm wat beter in staat om zwartwaarden te tonen.

De schermen van Apple worden tegenwoordig altijd voorzien van een oleofobe behandeling die ervoor zorgt dat vingerafdrukken minder eenvoudig blijven staan. Dat werkt goed, maar het is nou ook weer niet zo dat afdrukken totaal niet zichtbaar zijn. Het scherm reflecteert relatief weinig licht, waardoor het ook in de buitenlucht goed bruikbaar is.

Accuduur


De iPhones zijn tot heden nooit voorzien van buitensporig grote accu’s. Ondanks dat iOS in vergelijking met Android zeker geen stroomvreter is, is de beperkte capaciteit toch ook wel jammer. Net als bij elke andere telefoon is de accuduur ook erg afhankelijk van het gebruik. Bij een gemiddeld gebruik kan je soms een nachtje overslaan met laden, maar zit je veel spelletjes te spelen en video’s te bekijken, dan zal je die tweede dag echt niet halen. Ik vind dat Apple in dit opzicht ook de boot mist door geen energiebesparingsmode in iOS te plaatsen zoals we bij veel concurrenten inmiddels wel zien.

In onze accutest laten we toestellen urenlang een specifieke video van YouTube streamen. Zaken zoals schermhelderheid en draadloze connecties trekken we allemaal zoveel mogelijk gelijk om de vergelijking zo treffend als mogelijk te maken. Uiteindelijk berekenen we wat het voor accupercentage kost om een uur lang een video te streamen.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


De iPhone 6 komt met een verbruik van dik negen procent prima uit de bus, er zijn zeer weinig toestellen die deze test beter hebben volbracht. Met een relatief lage accucapaciteit kan de iPhone 6 dus toch een degelijke prestatie neerzetten.

Hoewel de accuduur van de iPhone 6 dus degelijk is, vind ik wel dat Apple meer had kunnen doen. Veel andere fabrikanten hebben aan de hand van het voorbeeld van Samsung met de Galaxy S5 namelijk een extreme energiebesparingsmode in hun toestellen gebouwd, waarmee je met tien procent accucapaciteit nog een dag vooruit kunt. Dit is met een iPhone gewoon niet mogelijk en dat is jammer.