3min

Uiterlijk: premium magnesium behuizing

Wanneer we het apparaat vergelijken met zijn grotere broer, de Surface Pro 3, dan valt als eerste op dat het scherm anders is. De Surface 3 biedt namelijk een 10,8” diagonaal en een resolutie van 1920 x 1080 pixels waar de Pro is uitgerust met een 12” scherm met 2160 x 1440 pixels. De Surface 3 is ook marginaal dunner door een nieuwe generatie processoren die geen ventilator meer nodig heeft om warmte af te voeren.

Inclusief de (normaal optionele) Type Cover keyboard weegt de Surface 3 net iets meer dan 900 gram, zonder slechts 622 gram. Door dit relatief lage gewicht is het apparaat ideaal om overal mee naartoe te nemen.



Net zoals bij eerdere Surface-tablets, heeft de nieuwe Surface 3 ook een geïntegreerde kickstand aan de achterkant. Helaas kan deze in slechts drie standen worden gezet waar je bij de Pro 3 vrij bent om zelf je ideale hoek te bepalen. Nou klinkt dat als een flinke beperking, slechts drie standen, gelukkig heeft Microsoft goed nagedacht over de hoeken waardoor het alsnog prettig werken is.


Omdat de Surface 3 een bijzonder en afwijkende schermverhouding heeft, namelijk 3:2, is het apparaat zelf ook wat vierkanter dan voorgaande Surface-modellen. Voorgangers van de Surface 3 (Pro) waren dan ook niet erg succesvol en Microsoft hoopt daarom het tij te keren met een ander formaat scherm. Verder biedt de Surface 3 dezelfde premium uitstraling, en degelijke bouwkwaliteit, als de Pro 3. Dit komt hoofdzakelijk doordat beide modellen exact dezelfde stevige, duurzame magnesium behuizing hebben.


Een andere overeenkomst met eerdere Surface modellen is het gebrek aan aansluitingen en poorten. Gelukkig zijn de allerbelangrijkste wel aanwezig, namelijk een full-size USB 3.0 en mini-DisplayPort aansluiting. Deze laatste kan handig zijn wanneer je de Surface 3 aan wil sluiten op een extern scherm met een maximale resolutie van 4096 x 2160, oftewel 4K.

Aan de achterkant van de Surface 3 zit een ingang voor micro SD kaartjes. Hiermee kan je eenvoudig en snel extra opslagruimte creëren of grote bestanden uitwisselen. Daarnaast is de Surface 3 ook voorzien van een micro-USB-poort die, wanneer verbonden met de meegeleverde 13 Watt voeding, gebruikt kan worden om het apparaat op te laden. Je kan overigens middels deze micro-USB-poort ook smartphones opladen, al kan dat wel erg lang duren.

Het optioneel verkrijgbare Type Cover toetsenbord koppel je aan de Surface 3 via de dock-aansluiting onderaan het apparaat. Door gebruik te maken van een aantal sterkte magneten blijft het toetsenbord stevig zitten. En ondanks dat dit Type Cover toetsenbord allesbehalve goedkoop is, krijg je absoluut waar voor je geld. Hij is namelijk flinterdun (5mm), erg licht (255 gram), mooi en stevig ontworpen en heeft zelfs achtergrondverlichting zodat je in het donker verder kunt werken. Bovendien fungeert de Type Cover ook als bescherming voor het scherm van de Surface 3. Ik vind het toetsenbord persoonlijk erg lekker tikken en best comfortabel, zelfs bij lange stukken tekst. Het touchpad daarentegen, is te klein en werkt daardoor niet goed. Ik zou absoluut aanraden om een losse muis te gebruiken.