2min

Eerder dit jaar berichtten wij al een aantal keren over de juridische strijd tussen Apple en Qualcomm. Deze strijd leek eerst vooral een tactisch schaakspel om een goede onderhandelingspositie te creëren. Sterker nog, op ander gebied leken de twee kemphanen elkaar zelfs weer tegemoet te komen. Nu lijkt de strijd echter verder te escaleren doordat Qualcomm Apple aanpakt in China. Wij zetten de zaak op een rij en schetsen de ontwikkelingen.

Welke juridische strijd voeren Apple en Qualcomm en waarom escaleert dit?

We beginnen bij het begin. Qualcomm levert onderdelen voor de iPhone. Apple vindt dat Qualcomm te hoge royalty-vergoedingen vraagt. Zij claimen zelf andere toepassingen te hebben ontwikkeld waardoor Qualcomm niet meer nodig is. Qualcomm stelt zich op het standpunt dat er nog steeds van hun technologie gebruik gemaakt wordt en dat de technologie van Apple een inbreuk is op hun patenten. Zij willen dan ook geld zien van Apple, geld dat Apple weigert te betalen. Dit was reden voor Qualcomm om Apple in Amerika aan te klagen en ondertussen via de media wat modder te gooien. Zo zette de one-liner: “Zonder Qualcomm geen iPhone” de zaak ernstig op scherp.

Ondertussen besloot Qualcomm meer druk op Apple te zetten om haar leveranciers aan te klagen. Dit leidde weer tot stappen van de leveranciers tegen Apple. Met Quelcomm concurrerende firma’s zoals IBM kiezen openlijk kant voor Apple. Inmiddels krijgt Quelcomm diverse klachten wegens het schenden van mededinging aan de broek. Ook de overname van een Nederlandse branchegenoot door Qualcomm ligt onder vuur.

Qualcomm heeft nu een wel heel gedurfde stap genomen en een zaak tegen Apple aangespannen in China. Zij heeft aan de Chinese rechter gevraagd om het fabriceren en verkopen van iPhones in China te verbieden aangezien deze illegale componenten (die waar Quelcomm royalties over claimt) zou bevatten. Mocht de claim van Quelcomm slagen dan wordt Apple een gevoelige slag toegebracht in de voor Apple financieel belangrijke en grote Chinese markt. Door de pittige concurrentie zou een verbod op Apple producten wel eens langdurig effect kunnen hebben. Een reactie van Apple kan dan ook haast niet uitblijven.