3min

Tags in dit artikel

,

Multitouch & mobiliteit

Ook op het gebied van mobiliteit en multitouch maakt Windows 7 een grote sprong vooruit. Het operating system ondersteunt native multitouch, dus je kunt in elke applicatie aan de slag met het herschalen van foto’s met je wijsvinger en duim, je kunt door elk Word-document bladeren door simpelweg omhoog of omlaag te zwaaien als het ware.

Het werkt allemaal erg intuïtief en het wordt nog slimmer. Sommige elementen op het scherm worden namelijk automatisch net iets groter gemaakt zodat ze makkelijker aan te raken zijn. En je kunt ook de rechtermuisknop gebruiken met je vingers door simpelweg een element even aan te blijven raken.



Dankzij multitouch is het nu bijvoorbeeld ook mogelijk om met het virtuele toetsenbord, dat grafisch ook een aardige opfrisser heeft gekregen, sneltoetsen te gebruiken, zoals CTRL + C om te kopiëren en CTRL + V om te plakken.

De Windows 7-multitouch-pc’s zullen overigens geleverd worden met het Microsoft Touch Pack for Windows 7. Dit pack bestaat uit een aantal spelletjes voor Windows 7, zoals Microsoft Globe, Collage, Lagoon, Blackboard, Rebound en Garden Pond. Wat deze inhouden, kan ik je echter niet vertellen.

Mobiliteit


Veel netbooks draaien nog altijd Windows XP en met Windows 7 hoopt Microsoft daar verandering in te brengen. Om dit te bereiken is de ondersteuning voor 3G-netwerken verbeterd en is het eenvoudiger om verbinding te maken met draadloze netwerken.

Voor het verbinding maken met netwerken is er een pictogram toegevoegd aan het systeemvak. Als op dit pictogram geklikt wordt, verschijnt een jumplistachtig lijstje met alle beschikbare netwerken. Met een simpele druk op de knop kun je verbinden met een netwerk. Windows 7 heeft zelfs ondersteuning voor betaalde draadloze netwerken waar je wat extra informatie in moet vullen, zoals bij bijvoorbeeld een hotel of treinstation.

Het energiebeheer in het Configuratiescherm lijkt weinig veranderd. Nog steeds zijn er voorkeursschema’s waarbij de standaard gebalanceerd is. Wil je energie uitgebreid beheren, dan moet je nog steeds in een wat irritant, net te klein en natuurlijk niet te herschalen venstertje met allerlei opties duiken.


Energiebeheer: Microsoft slaat hier dan weer net even de spijker mis


Wel een voordeel is het verminderde stroomverbruik. Zo kan Windows 7 niet gebruikte processors in slaapstand zetten en heeft het de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat CPU’s niet zomaar voor elk wissewasje ontwaakt worden en weer lekker veel stroom verbruiken.

Nieuw is een klein programmaatje waarmee je snel tussen verschillende schermen kunt wisselen. Dit is vooral handig als je een laptop of computer aansluit op een projector. Om toegang tot dit programma te krijgen, moet je wel even op de Windows-toets + P drukken of Projector in het menu Start intypen.


Het venster om tussen schermen te wisselen


Het belangrijkste aan Windows 7 is waarschijnlijk de snelheid. Hoewel het verschil klein is, is Windows 7 wel degelijk sneller dan Windows XP en draait het erg goed op oude hardware. In Windows 7: de prestaties namen we de prestaties onder de loep met een Dell Dimension 2400.