3min

Tags in dit artikel

,

Windows Verkenner & Configuratiescherm

De Windows Verkenner in Windows 7 is ten opzichte van die van Windows Vista amper veranderd. Hij is nu hier en daar vereenvoudigd en de kleurtjes zijn af en toe gewijzigd, maar verder is veel hetzelfde.

Weergaves worden nog steeds automatisch op de inhoud van een map gekozen, de organiseerfuncties zijn hetzelfde gebleven, evenals die informatiebalk onderin het scherm en zelfs het instellingenvenster is niet veranderd.

Toch is er één grote wijziging in de Windows Verkenner, namelijk de toevoeging van bibliotheken. Bibliotheken zijn als het ware verzamelingen van mappen en zijn dus vooral handig voor mensen die hun bestanden op willekeurige plekken neerzetten.

Er zijn standaard bibliotheken voor documenten, afbeeldingen, video’s en muziek, maar je kunt zelf zoveel bibliotheken aanmaken als je wilt en er zoveel mappen én netwerklocaties, bijvoorbeeld via Windows Home Server, aan toevoegen.


De vernieuwde Windows Verkenner en de vier standaardbibliotheken


Overigens moet wel opgemerkt worden dat de mappen Mijn documenten, Mijn afbeeldingen en meer nog wel gewoon bestaan en dat deze nu standaard onderdeel uitmaken van de gelijknamige bibliotheken. Deze mappen zul je overigens amper nog tegenkomen, omdat je alles met de bibliotheken kunt doen.

Nieuw in de Windows Verkenner is de mogelijkheid om bestanden op een nieuwe manier te groeperen. Zo kan nu gegroepeerd worden op inhoud en is het mogelijk om, enkel bibliotheken, op een nieuwe manier gegroepeerd weer te geven. Deze weergave is vooral handig bij het beheren van afbeeldingen, omdat je alleen kunt sorteren op type, label, naam, maker en laatste wijziging.


De nieuwe sorteerweergave die alleen beschikbaar is in bibliotheken


Configuratiescherm


Ook het Configuratiescherm heeft in Windows 7 weinig wijzigingen ondergaan, waarschijnlijk tot vreugde van veel gebruikers. Natuurlijk, hier en daar is een optie toegevoegd, verwijderd of gewijzigd, maar de opbouw is in grote lijnen precies hetzelfde gebleven in vergelijking met Windows Vista.

Standaard is de categorieweergave actief, maar je kunt ook simpelweg alle items in een op alfabet gesorteerd lijstje weergeven.

Vooral het onderdeel Persoonlijke instellingen is verbeterd. Waar dat in Windows Vista toch wel een beetje een zootje ongeregeld was, is dat nu een georganiseerd geheel. Zo is het aanpassen van de bureaubladachtergrond, geluiden, de vensterkleur en schermbeveiliging in één venster weergegeven.

Daarnaast zijn nu meer onderdelen echt deel van het Configuratiescherm. In Windows Vista was dat scherm nog vaak een doorgeefluik voor aparte vensters waar je wijzigingen kon maken, nu is dat niet veel minder het geval. Zo hoort het aanpassen van de beeldschermresolutie, het installeren van nieuwe lettertypes – jawel, geen Windows 95-scherm meer! – en het Windows Beveiligingscentrum nu echt bij het Configuratiescherm.


Het vernieuwde lettertypevenster in het Configuratiescherm


Nou ja, het Windows Beveiligingscentrum bestaat eigenlijk niet meer en is vervangen door het Onderhoudscentrum dat nu niet alleen maar de virus- en spywarescanner, firewall en automatische updates checkt, maar ook op of gebruikersaccountbeheer ingeschakeld is en of er wel back-ups zijn gemaakt. Ik heb m’n zorgen al eerder geuit over de onduidelijkheid van dit centrum en helaas heeft Microsoft er weinig aan gedaan.

Indien er iets mis is, zoals bijvoorbeeld een mislukte back-up of een virusscanner die niet is gestart om de een of andere reden, dan geeft het centrum dit mooi weer met een duidelijke tabel die vertelt wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren om het probleem op te lossen.

Maar stel dat ik uitgebreidere informatie wil over de status van de pc-beveiliging en back-ups, dan krijg ik opeens een amper opgemaakt en onduidelijk lijstje voorgeschoteld met alle items. Dat had toch wel wat netter gekund?

Waar Steven Sinofsky’s team wel weer flink heeft huisgehouden, in positieve zin, is het Netwerkcentrum. De verschillende netwerken en de daarbij horende verbindingen worden nu duidelijker weergeven en veelvoorkomende taken zijn makkelijker te bereiken. Goed werk.